Članak

Novi disciplinski postupak protiv Gordane Tadić počinje krajem januara 2023. godine

Izlaganje je završila riječima “da sloboda izražavanja nije ograničena, ali da se ipak treba očuvati dignitet”

(Patria) - Disciplinski postupak protiv bivše glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić zbog prekšaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije” počet će krajem januara 2023. godine.

Pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) održano je pripremno ročište na kojem je Aldijana Porča, pomoćnica glavnog disciplinskog tužioca, navela da je tužiteljica Tadić objavom na društvenoj mreži “Facebook“ iznijela neistinite navode i da nije bilo nikakvog pritiska prema njoj, a kako je ona navela. Dodala je da je takav istup u javnosti neprihvatljiv za nosioca pravosudnih funckija.

Izlaganje je završila riječima “da sloboda izražavanja nije ograničena, ali da se ipak treba očuvati dignitet”, te da će Ured disciplinskog tužioca (UDT) dokazati da je objava bila neprimjerena i da je nanijela štetu pravosuđu.

Ranije je Ured podnio disciplinsku tužbu zbog objave sa društvenih mreža iz aprila 2022. godine u kojoj Tadić tvrdi kako je tokom sastanka nosilaca najviših pravosudnih funkcija, održanog u kompleksu pravosudnih institucija, na nju vršen pritisak.

Tadić je tada u objavi navela kako je početkom 2021. godine prisustvovala sastanku sa članovima VSTV-a i s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom, te da je na sastanku sačinjen tonski zapis. Ona je iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Vijeća miješali u tužilačke odluke.

Advokat Vlado Adamović, punomoćnik tužene Tadić  danas je u izlaganju na ročištu naveo da su tonski zapisi sa sjednice sa članovima VSTV-a i s predsjednikom Suda BiH iz 2021. godine nejasni i nepouzdani, te je predložio da da mu se dostavi CD sa snimkom, transkript i zapisnik sa sastanka, koje bi koristio kao dokaze, jer sumnja da na tonskom snimku nisu snimljeni svi dijelovi sastanka.

Zatim je zatražio autorizaciju jer je, prema njegovom mišljenju, snimak nerazgovijetan, a nakon toga i vještanječenje snimka.

Adamović je u izlaganju naveo da ima saznanja da na tom sastanku nisu bili prisutni svi članovi Vijeća, te da mu se zbog toga dostavi Odluka VSTV-a o tome ko je, kada i zbog čega sazvao sastanak. Također, zatražio je da se članovi VSTV-a, za koje sumnja da nisu bili prisutni, izjasne te ih je predložio kao svjedoke, a što je Disciplinska komisija u konačnici odbila.

Također je predložio da se pojedinačno sasluša još troje državnih tužialaca koji su nakon tog sastanka obavili nasamo razgovore sa Gordanom Tadić, što je Disciplinska komisija također odbila, a što je Adamović smatrao kao vrlo bitan faktor za Odbranu.

Odbijen mu je i zahtjev za svjedočenje sudije Branka Perića, jer je u jednom tekstu naveo da je sastanak VSTV-a sa tužiteljicom Tadić i predsjenikom Suda bio neformalnog karaktera. U konačnici mu je odbijeno i dostavljanje zapisnika i transkripta, jer Disciplinska komisija smatra da je jedino autentičan zapisnik koji je ranije sačinjen.

Adamović je rekao da je Tadić imala pravo da se javno odbrani, jer je njena pozicija glavne tužiteljice imala dvije uloge – da štiti institucije i da se javno brani od napada, te da zbog toga ne može odgovarati.

Ured disciplinskog tužica je prije toga predložio da se odbiju skoro svi dokazi koje je predložio Adamović, sa izuzetkom svjedočenja tužene, a Porča je obrazložila da su oni nerelevantni jer se Tadić tereti za neprimjereno istupanje u javnosti, koje je u odgovoru na tužbu učinjeno nespornim.

Na ročištu je rečeno kako će Disciplinska komisija provjeriti ko je zakazao sastanak iz 2021. godine, kao i da li postoji zapisnik sa tog sastanka, o čemu će obavijestiti punomoćnika tužene.

Na ročištu koje je zakazano za 26. januar 2023. godine bit će iznijeti dokazi Ureda disciplisnkog tužioca, a predviđeno je i svjedočenje tužiteljice Tadić.

Tadić je ranije premještena sa pozicije glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH, zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele predmeta (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

Ranijom disciplinskom tužbom na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, Sjedinjene Američke Države (SAD) su uvele sankcije Tadić, piše BIRN.

Sankcionisana je da je kao “odgovorna ili saučesnica, direktno ili indirektno, učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”.

#BiH