Piše : Muhamed Mahmutović

Krajišnici podržali Bakira i opet će biti prevareni

Odnos Sarajeva prema cazinskoj Krajini oduvijek je bio maćehinski, vijekovima je taj kraj naše zemlje zapostavljan i stavljan u nepovoljan status.

Često su vlastodršci u Sarajevu donosili odluke preko koljena, i namećući svoje pulene, pokušavali izigrati većinsku volju Krajšnika. Te glavešine u Sarajevu su, po svom ćeifu, dovodili sebi podobne na vlast u Krajini.

Izborna volja

Postizborna kombinatorika pokazuje da bi Krajišnici, po ko zna koji put, mogli biti izigrani, kao i njihova izborna volja.

Naime, kada je trebalo najviše poturiti leđa za SDA i Bakira Izetbegovića, to su učinili upravo Krajišnici – pa je postao ponovo član Predsjedništva s najvećom razlikom (preko 10.500 glasova) upravo u Krajini pobijedio svog ljutog rivala Fahrudina Radončića, za razliku, recimo, od Sarajeva i Zenice gdje je Radončić porazio Izetbegovića.

Kao „nagradu“ Krajišnici dosad nisu dobili niti mrvice, a nagrađuju se ona područja gdje je Izetbegović doživio poraz, pa će tako predstavnici Sarajeva i Zenice, prije svih, izgleda biti ključne figure novih vlasti i zauzet će najznačajnije funkcije u zemlji.

Izvršni odbor KO SDA Unsko-sanskog kantona, na svojoj 13. redovnoj sjednici, održanoj u Bihaću, 8. decembra raspravljajući o ovim pitanjima jednoglasno je zaključio da se u postupku implementacije vlasti u izvršnim organima BiH -Vijeću ministara BiH - jedna od pozicija ministara u tom Vijeću koje će popuniti SDA osigura za kandidata iz USK-a. Kandidat ispred SDA Unsko-sanskog kantona za poziciju ministra u Vijeću ministara BiH je Senad Šepić, potpredsjednik SDA i poslanik u Parlamentu BiH. 

Ovaj je stav jednoglasno prihvaćen na nivou Krajine, a njegovom realizacijom, kandidat Šemsudin Dedić iz Bihaća bi popunio poziciju parlamentarca umjesto Šepića koji bi se u naredne četiri godine za Krajinu i BiH borio u Vijeću ministara BiH. 

Raspored pozicija

Također, Izvršni odbor KO SDA USK je kao alternativu, i imajući na umu raspored i eventualne pozicije koje će u rasporedu i međustranačkom dogovoru na nivou BiH pripasti SDA utvrdio Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH kao prioritet za USK, i ukoliko nije imenovan u Vijeće ministara BiH, predlaže potpredsjednika Senada Šepića za ministra prometa i kominikacija u Vladi FBiH.

Statistička je činjenica da je Senad Šepić bio daleko najaktivniji zastupnik u dosadašnjim mandatima, a zna se i da je u podmlađivanju stranke sa "Političkom akademijom" odigrao ključnu ulogu.

Međutim, i pored jasno iznesenih stavova Kantonalog odbora SDA, pored jedinstva koje je postignuto u Krajini, pojedini glasovi iz Centrale SDA najvljuju drukčiji rasplet događaja, a time zasigurno i novi raskol u SDA.

Ovakva politika je zamalo bila kobna po SDA u Krajini kad je nastao raskol i i sasvim opravdano osnovana A- SDA, pa bi bilo čudno da ništa nisu naučili iz toga ili da ih jednostavno nije briga. Da nije tad bilo baš Šepića i predsjednika KO Esada Bašagića, upitno je kako bi SDA u Krajini uopšte opstala. Patriotizam Krajišnika je neupitan, ali sve ima svoje granice i zato ne bi bilo mudro još jednom eksperimentisati sa Krajinom koja u državni budžet samo uplaćuje doprinose i nikad se ne pita ništa, a kojoj su Zagreb i Ljubljana geografski bliži od Sarajeva.

Dokle će moći Senad Šepić, Esad Bašagić i njihovi saradnici vezati Krajinu za Sarajevo, kad su i oni u svakom izbornom ciklusu iskorišteni i odbačeni?

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android