Piše : Amina Čorbo-Zećo

ANP kao šahovska partija u kojoj je zalog država

Priča o Godišnjem nacionalnom programu BiH (ANP) za saradnju s NATO-om u fokusu je već neko vrijeme. Ključan je 20. avgust, kada bi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebali razmatrati i pitanje ANP.

Potpuno oprečni stavovi dolaze od koalicionih partnera koji su na vlasti u BiH - Milorad Dodik, član Predsjedništva i predsjednik SNSD-a kazao je da čak ne zna da li će ANP kao tema i dokument uopće i biti uvršten na dnevni red naredne sjednice Predsjedništva?

Izvori iz SNSD-a nam objašnjavaju da bi se Dodik zapravo mogao žaliti na samu proceduru, jer uopće nema traga ko i zašto ANP šalje na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, posebno ako se uzme u obzir činjenica da ovaj dokument nije usvojilo Vijeće ministara BiH? 

Ako pak ANP ne “umetnu” na dnevni red naredne sjednice Predsjedništva BiH, dokument neće biti ni odbijen ni prihvaćen, što će produžiti sadašnju agoniju u zemlji.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, pak, smatra da Dodik ima tri opcije u vezi Godišnjeg nacionalnog programoma (ANP): da ga prihvati, da ga odbije u cijelosti ili da ponudi izmjene ANP-a. Ukoliko Dodik odbije sve opcije, Komšić je poručio je da neće podržati ni izglasavanje Dodikovog Zorana Tegeltiju za mandatara novog Vijeće ministara.

Naši sagovornici pak misle da u tome i jeste ključno pitanje: Ko će modificirati sadašnji ANP. Aktuelni saziv Vijeća ministara to neće učiniti, jer oni ANP nisu ni usvojili. Ministri SDS-a rezolutno su odbijali da ovaj dokument, dakle ANP, uopće i dođe na dnevni red.

Dodik će, ako i pristane na tu opciju, tražiti da izmjene ANP-a izvrši novi saziv Vijeća ministara. Onda će se čekati reakcija Željka Komšića koji insistira da se imenovanje mandatara i usvajanje ANP-a urade zajedno.

Malo zakašnjela reakcija stigla je od Šefika Džaferovića. Njegova izjava je između Komšićeve i Dodikove. Džaferović očekuje kompromis. Tek sada se vidi da su potpisani principi Bakira Izetbegovića, Dodika i Dragana Čovića zapravo mrtvo slovo na papiru. Džaferović nije precizirao ko treba napraviti kompromis, jer upravo njegov šef partije Izetbegović jedan je od potpisnika Principa. Da li je sada Komšić ostao sam u borbi da se pitanje ANP-a i Zorana Tegeltije rješavaju u paketu?  Kako je kazao Džaferović, i ANP i imenovanje mandatara su zakonska obaveza i zadiru u domen vladavine prava. Poručio je da nema parcijalnih rješenja, ali se nije čvrsto odredio prema tome da li bez ANP-a ima ili nema mandatara, kao što je to već učinio Komšić.

Odgovor “ko je za šta” morat ćemo sačekati 20. avgusta. Tada će prvo na Komšićev zahtjev biti održana redovna, a potom na Dodikov zahtjev vanredna sjednica Predsjedništva BiH. Na prvoj će se raspravljati o ANP-u, na drugoj o mandataru za sastavljanje Vijeće ministara BiH, deset mjeseci nakon Parlamentarnih izbora u BiH. Kako sada stvari stoje, od prve sjednice zavisi ishod druge.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android