Piše : Armin Aljović

Zastava Armije RBiH bio je loš odgovor na skandal u VSTV-u

Bilo je smiješno pratiti medije koji po svaku cijenu i bez imalo ukusa pokušavaju diskreditirati proteste građana protiv Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u Sarajevu. Protesti su uslijedili kao odgovor na to što se predsjednik krovne pravosudene institucije u BiH Milan Tegeltija našao u centru koruptivnog skandala, najveći i najdirektniji nakon završetka rata. 

ATV je izvijestio dramatično: „PDP-ov poslanik Draško Stanivuković je poručio da želi graditi BiH.“
RTRS je upozorio: „Nenajavljeni protesti pred zgradom VSTV-a“.
Avaz: „Mektić se pridružio malom broju demonstranata“. Prosto nevjerovatno izgleda upustiti se u manipulaciju sa brojem demonstranata u eri društvenih mreža.

Čak ako i znamo da su građani pred pravosuđe došli na poziv državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, svaki od tih ljudi i bez Mektićevog poziva imao je najmanje po jedan jak razlog da se nađe na tom mjestu u to vrijeme, poput Muriza Memića iz Sarajeva koji zbog propusta u Sarajevskom kantonalnom tužilaštvu već tri godine ne može da sazna ubice njegovog 22-godišnjeg sina, ili Davora Dragičevića iz Banje Luke koji bezuspješno traži pravdu za ubijenog 21-godišnjeg sina Davida, ili privrednika iz Velike Kladuše kojem lokalne kabadahije iz SDA koče razvoj super uspješne firme izgrađena vlastitim sredstvima i od koje država ubire poreze premda u nju nije uložila ni marku. Nepodržavanje njihove borbe je potkopavanje temeljnih vrijednosti demokratije. 

Onda su se stvari iznenada promijenile. Članovi „Bosanske časti“ su izvisili zastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine i više nije bilo dileme kojim putem Dodikovi mediji trebaju krenuti. Nema ništa lakše nego sotonizirati Srbina iz opozicije pored zastave Armije RBiH. 

RTRS je vrisnuo: „Ratna zastava na protestima.“ 
ATV je naletio na taj nabacak: „Protesti ispred VSTV-a, uz Mektića i ratne zastave tzv. Armije BiH VIDEO.“ 

Ako na protestima protiv korumpiranog pravosuđa u Bosni i Hercegovini zaista nešto nije trebalo biti, onda to nije trebala biti zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine. Više od dvije decenije nakon ratnih užasa, ratnim zastavama, trofejima i kojekakvim ratnim rekvizitima mjesto je u muzejima, u udžbenicima historije ili u najboljem slučaju na godišnjicama obilježavanja ratnih datuma, ali ne i na protestima protiv korupcije u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Smisla bi imalo samo u slučaju da su se patriote iz „Bosanske časti“ umjesto sa zastavom Armije RBiH pojavili sa zastavom, recimo, Evropske unije. Jer, ako je u ratu i doprinijela da Bosna i Hercegovina kako-tako očuva svoje multikulturalno tkivo, na protestima protiv korupcije u pravosuđu ta zastava je državi zadala udarac pod pleća.

Fundamentalno pravilo za društva koja teže da se osavremene i oplemene je da trebaju gledati u budućnost. Stoga, najbolji odgovor na korupciju u bh. pravosuđu, ili na Dodikovo pozivanje da Treći puk nekadašnje Vojske Republike Srpske obuče ratne uniforme nikako ne može biti u oblačenju uniforme Armije RBiH, već naprotiv, u oblačenju poslovnih odijela, u zasukavanju inženjerskih rukova ili, recimo, u oblačenju ratarskih kombinezona.

Igrokaz koji je ispao sa zastavom Armije RBiH na Mektićevim protestima je najobičnija budalaština i pristajanje na igru populista, kakav je Dodik, što građane neminovno vodi u nova stradanja.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android