Piše : Ivana Marić

Nije bitno ko te tuži, sve dok imenuješ onog ko ti sudi

Najteže nas pogode kritike za koje i sami mislimo ili znamo da su istina. Možda se time može opravdati oštra reakcija potpredsjednice VSTV-a, Ružice Jukić na izjavu Američke ambasade da je prijeko potrebno transparentno imenovanje sudija i tužioca u Bosni i Hercegovini. 
 
Međunarodna zajednica je uložila mnogo vremena, novca i znanja da nam pomogne da uspostavimo neovisno, efikasno i profesionalno pravosuđe. Sudeći prema stanju u pravosuđu očito je da nisu uspjeli u tome. Pravosuđe u BiH, uopćeno gledajući, nije ni profesionalno, ni efikasno, a po najmanje je neovisno. Sramno je da za većinu vodećih ljudi iz pravosuđa javnost tačno zna za koje političare rade i čije interese štite. 

Međunarodni predstavnici u BiH su u svojim izjavama inače obazrivi i rijetko ćemo od njih čuti kritiku, a posebno ovako jasnu i direktnu kritiku. Zbog toga je i vidno iznenađenje pojedinaca na kritike koje su došle iz Američke ambasade na račun VSTV-a. Navikli su na nezaslužene pohvale pa se stoga iznenade zasluženim kritikama. Posebno je očekivana reakcija Milorada Dodika na kritike iz Američke ambasade u BiH jer je on čest i zadovoljan „korisnik pravosudnih usluga“, najčešće u ulozi tuženog, ali nikad osuđenog.

Pravosuđe je najlošija karika u Bosni i Hercegovini, ali je to ujedno i oblast čijim uređenjem bi se najbrže osigurao napredak državi. Umjesto da pravosuđe bude stub koji će jačati društvo, bh. pravosuđe je postao stub koji ruši društvo. Umjesto da se bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, predstavnici pravosuđa su postali važan dio kriminalnih skupina. Umjesto da hapse političare i sve ostale koji se na nelegalan način bogate, oni rade po nalozima tih istih političara kako bi se i sami bogatili. Umjesto da rješavaju slučajeve ubojstava oni pomažu da se ti slučajevi nikad ne riješe. Ne možemo se nadati nikakvom napretku sve dok imamo ovakvo pravosuđe koje osigurava da se kriminalci, ubojice i mafijaši slobodno kreću, dok se građani plaše za svoje živote, sigurnost i imovinu.

Sreća je pa u svakom pravilu postoje izuzeci pa tako i u bh. pravosuđu postoje pojedinci koji usprkos ovakvom sistemu svoje posao rade profesionalno i neovisno od bilo čijeg utjecaja. Pošto ovakav sistem nije lako srediti bolje je fokusirati se na kvalitetne pojedince, podržati ih i omogućiti im neometan rad. Kada bismo zaista dobili neovisno, efikasno i profesionalno pravosuđe ne bismo imali ni pola problema sa kojima se sada suočavamo. Veliki broj političara i ostalih moćnika bi bili osuđeni za zloupotrebu položaja, korupciju i organizirani kriminal, tako da bismo na sceni imali nove, bolje političare koji bi, onemogućeni da se bogate na račun države, nešto i radili za građane i državu. Novac građana bi se trošio na projekte od koristi za građane, a ne bi završavao na privatnim računima u zemlji i inostranstvu. Tendere bi dobijali najbolji ponuđači, a poslove najsposobniji kandidati. Ali, do toga je još dug i trnovit put, a ova poruka iz Američke ambasade u BiH je pozitivan pomak u krčenju tog puta.
 


* Ivana Marić se bavi praćenjem i komentiranjem političkih odnosa u BiH. Područja zanimanja su joj politički marketing, politička psihologija, izborne kampanje, politička propaganda, odnosi s javnošću, reforma Ustava BiH, javna uprava... Zvanje magistrice nauka stekla je na studiju Fakulteta političkih nauka i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android