Piše : Armin Aljović

Moron iz Prijedora

Više od 48 sati niko iz SNSD-a i opozicije u Republici Srpskoj nije reagirao na to što je nekakva imbecilna kreatura prisilila Azrina Hodžića da skine grb Bosne i Hercegovine sa autoprikolice i pokloni se Miloradu Dodiku. To znači da je kult vođe od sada dobio i svoju punu dimenziju. Pristalice vođe hodaju po ulicama i hvataju neistomišljenike i sude im po pravilima ulice. 

Narodna Skupština i zvanično može da izglasa da se tu više ne radi ni o kakvoj poddržavnoj entitetskoj jedinici već o pravom pravcatom autokratskom društvu u kojem je sve podčinjeno milom vođi. I zaista, ako je Vulin mogao predložiti da se u svim javnim institucijama izvisi Vučićeva slika, šta sprječava da, ne znam, evo recimo Špirić, ili zašto ne Crnadak, ili Čavić, predlože da se sva vlast i zvanično dodjeli u ruke Dodiku.

Moron Renato Marjanović zaustavio je na ulici sugrađanina Azrina Hodžića i prisilio ga da s cerade autoprikolice strga grb vlastite države i pokloni se milom vođi, a onda sve to objavio na društvenim mrežama:

„Reci - izvinite Srbi u Prijedoru“, diktirao je moron. 
„Izvinite Srbi u Prijedoru“, ponovio je Hodžić.
„Fino reci, u kameru, izvinite Srbi u Prijedoru“, rekao je moron nezadovoljan Hodžićevom dikcijom.
„Izvinite Srbi u Prijedoru“, rekao je Hodžić fino.
„Što sam lijepio zastavu Bosne i Hercegovine na prikolicu.“ 
„Što sam lijepio zastavu, Bosne i Hercegovine.“
„Na prikolicu“, insistirao je moron na preciznošću.
„Na prikolicu.“
„I neću nikad više.“
„I neću nikad više.“
„I poštujem Republiku Srpsku.“ 
„I poštujem Republiku Srpsku.“
„I Milorada Dodika kao predsjednika“, nastavio je moron.
„I Milorada Dodika kao predsjednika“, ponavljao je Hodžić.
„Ja se tebi izvinjavam što se ovaj nemili događaj morao desiti. I ne smije te niko dirati u gradu. A nemoj više ovo da lijepiš, a slobodno nosi svoje ime“, rekao je moron, a onda se obratio širom auditoriumu: „Nemoj da bi iko dirao čovjeka, imat će problem sa mnom...“

Iz slučaja nesretnog Azrina i morona Renata, i šutnje SNSD i njegove opozicije zaključujemo da je fašizam u Bosni i Hercegovini itekako živi, da nije incident, već je produkt opasnog sistema koji ga ciljano proizvodi i potiče. Fašizam u zemlji postoje politička paradigma od najvišeg političkog vrha, preko javnog servisa, do najnižih ološa. Ponašanje morona Marjana direktni je produkt Dodikovog narativa da su u Banja Luci opale cijene nekretnina zbog ezana sa lokalnih džamija, i RTRS-ovih komentara kako su Bošnjaci zapravo mudžahedini koji samo čekaju pogodan trenutak da se napiju krvi srpske nejači, a da je Dodik, dakako, jedini zaštitnik takve kataklizme.

Literatura nas uči da su oblici kultova ličnosti karakteristične za mnoge diktature, ali mogu postojati i u naizgled demokratskom ambijentu. Različiti kultovi ličnosti su postojali primjerice u  Mussolinijevoj fašističkoj Italiji , nacionalsocijalističkoj Njemačkoj Adolf Hitlera, diktaturama poput  Sovjetskoga Saveza, a čini se da toga još uvijek nije riješio ni Zapadni Balkan. Sve je podređeno milom vođi: vlast, represalije protiv političkih protivnika, masovno deportiranje "neprijatelja naroda". Sve te zlouporabe, golemih posljedica, uči nas Nikita Hruščov, sovjetski političar, trebale su, uz falsifikate o historijskim događajima i Staljinovoj ulozi u njima, osigurati nesmetano provođenje Staljinove samovoljne vlasti. Šta rade naše vođe danas - obračunavaju se sa svakim ko ne misli kao oni, ne samo sa narodima iz drugih etnosa, već i sa neistomišljenicima iz vlastitog naroda. Kako je završio „neprijatelj Srba“ Srđan Šušnica koji je usprotivio Dodikovoj vlasti? Dabome, otkazom sa mjesta revizora učinka u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Kako je završio Bursać? Privremenim napuštanjem Banja Luke zbog vlastite sigurnosti, jer je rekao da mladima ne mogu biti uzori ratni zločinci. Kako je završio Slavo Kukić nakon što je rekao da je Čović zlo za bosanske Hrvate? Završio je blagim potresom mozga i s mjesec dana redovnih kontrola kod ljekara! 

Poput pravih diktatorskih režima, dok zadnji ološ, baš onakav kakav je devedesetih pljačkao i klao po ulicama Prijedora, danas ponovo zlostavlja ljude režimski mediji nas izvještavaju o čestitkama koje vođa prima za 60 rođendan uz opasku - „Predsjedniče Dodik, živio nam vječno!“
 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android