Piše : Armin ALJOVIĆ

Promjena imena RS: SDA-ova briga za povratnike „na daljinski“

Milorad Dodik i Dragan Čović večeras mogu otvoriti najskuplju flašu šampanjca. Za glavnu državnu tužiteljicu na šestogodišnji mandat izabrana je Gordana Tadić. Za više od dvije godine koliko je Tadić bila v.d. glavne tužiteljice nije pokrenuta niti jedna istraga za kriminal i korupciju iza koje stoji HDZ i SNSD. Tadić je sada reizabrana na šestogodišnji mandat. Sveukupno, imat ćemo osmogodišnji kontinuitet raja za kriminal u Bosni i Hercegovini.
   Dodik ima razlog za duplo slavlje; iz SDA su danas najavili da će tražiti uključivanje Bošnjaka i Hrvata u naziv entiteta Republika Srpska. Nije samo saopćeno jesu li ovaj politički diletantizam smislili sami ili u dogovoru sa Milordom Dodikom. Kada god SDA spomene Republiku Srpsku, Milorad Dodik dobije 1000 novih glasača.
   Nema sumnje da se u Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, krše prava Bošnjaka i Hrvata. Evidentno je da tu nema pravde i prava ni za Srbe koji ne misle kao Milorad Dodik. Ali je činjenica i to da je populistički put kojim se već utabano kreću iz SDA ono što Dodik upravo priželjkuje.
Zašto se iz SDA za prava građana nisu izborili na drugačiji način? Da su vratili više od 250 hiljada Bošnjaka koji su protjerani sa područja današnje Republike Srpske, mogli su se nametnuti kao politički faktor u tom dijelu zemlje. Umjesto poslijeratnih 18 Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS, što je bila gotovo četvrtina, danas sjede četiri bošnjačka poslanika koji nemaju ni najmanji utjecaj na političke procese u entitetu.
   Mjera SDA-ove borbe za prava Bošnjaka u Republici Srpskoj je osnovna škola u Novoj Kasabi i Dodikova Komisija za Srebrenicu na koju iz SDA nemaju nikakav adekvatan odgovor osim da u jednom saopćenju osuđuju a u drugom oštro osuđuju, i tako ukrug.
   SDA-ov potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić za prava Bošnjaka u RS se bori iz Tuzle, a Izetbegovićev savjetnik Dževad Mahmutović povratak stimuliše iz Sarajeva.
   Svaki put kada se SDA na daljinski bori za prava Bošnjaka u Republici Srpskoj, povratnicima se prikazuje horor život.