Piše : Sead OMERAGIĆ

Igre sa granicama bez granica

Sve češće možemo vidjeti fotke Vučića i Tačija za istim stolom i blagi osmijeh bilateralno prisutne Federice Mogherini, visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku. Možda bi neko mogao objasniti otvoreno protivljenje kancelarke Angele Merkel i, nasuprot tome, nastavak akcije Mogherinijeve oko promjene granica.

Djelimičan odgovor je dao ekspert za zapadni Balkan Bodo Veber: "...Njemačka pozicija se neće mijenjati...

Jednogodišnje, lobiranje Beograda za nekakve varijante podjele, razmjene teritorija, jednostavno neće piti vodu jer Njemačka to neće podržati, pa samim tim nema ni ulaska Srbije u Evropsku uniju. Dakle, time je ta priča osuđena na propast. Čak i promjenama pozicije Vašingtona tu se ništa ne mijenja", zaključuje Veber.       

Nasuprot tome Tači gura svoju ideju, izjavivši da za to ima podršku i EU-a, i SAD-a. Na Kosovu ima protivnike tih dogovora sa Vučićem: “Konačnu odluku o sporazumu sa Srbijom donijet će građani Kosova na referendumu”, najavio je.

Prije tri dana Tači je sazvao ambasadore EU-a i SAD-a, objašnjavajući "svoj jasan i čvrst stav o redefinisanju granica Kosova sa Srbijom" i tražio njihovo razumijevanje i podršku za ovaj proces. Ukoliko Amerikanci i Evropljani pristanu na eventualni dogovor Beograda i Prištine "to će biti gotova stvar", rekao je Tači.

Tri bivša visoka predstavnika Bildt, Ashdown i Schwarz-Schilling su iskazali protivljenje ovim akcijama. Oni su pozvali Mogherini da ne dozvoli promjenu granica.

Wolfgang Petritsch i Miroslav Lajčak se nisu pridružili trojici bivših visokih predstavnika. Petrich je, nažalost, ostao poslušan prema akcijama Sebastiana Kurza, a Lajčak je uvijek bio za Dodika a nikada iskreno uz službeno Sarajevo.

I ministri EU su izrazili zabrinutost zbog ideje o graničnim promjenama između Kosova i Srbije, upozoravajući da bi ovo moglo da destabilizuje Balkan. Opozicija je podnijela zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine Kosova 4. septembra. Kosovska opozicija je najavila proteste uoči sastanka Vučića i Tačija u Briselu 7. septembra. 

Austrijski analitičar, profesor Florian Bieber rekao je kako ga pregovori srbijanskog i kosovskog predsjednika podsjećaju na dogovor Miloševića i Tuđmana u Karađorđevu u proljeće 1991. godine. Andrej Plenković poslije razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu govorio je protiv mijenjanja granica. Odmah mu je oštro odgovorio Vučić, prislanjajući i Denisa Zvizdića. U Bosni sumnjaju da je riječ o srpsko-hrvatskom političkom kabareu za mazanje evropskih očiju. Uostalom, šta bi bio Milošević bez Tuđmana u dokazanoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu? Ništa. Kao i Karadžić bez Bobana, ili danas – Dodik bez Čovića u svom huškanju protiv Bosne i Hercegovine?

Niko iz OSCE-a u BiH nije ni jednom riječju reagovao na enormno naoružavanje Srbije i Hrvatske, čime se evidentno krši vojni segment Dejtonskog sporazuma.

Sjetimo se izvora iz Evropske unije koji je rekao je da se kao krajnji račun ispostavlja davna tvrdnja teoretičara zavjere da Evropa neće dozvoliti državu sa većinskim muslimanima na njenom tlu, te da će Bošnjaci biti blindirani između Srba i Hrvata i tako kontrolirani, siromašeni i pod stalnom presijom iseljenja, pretvoreni u evropske Palestince.       

U Evropi već dugo ne spominju presude međunarodnih sudova za ratne zločine u BiH, iako je svakome jasno da je Republika Srpska nastala etničkim čišćenjem, zločinima protiv čovječnosti i genocidom. Podjelom BiH RS hoće uzeti Srebrenicu zajedno sa žrtvama genocida. Zato Dodik saziva Skupštinu RS i negira u više navrata i na više međunarodnih sudova presuđeni genocid.

Mnoge evropske države se sa svojim razlozima protive ovoj etničkoj podjeli granica i njih principijelno predvodi Belgija.

Tači bi morao razmisliti šta Kosovo čeka sa ovom promjenom granica. On vjerovatno misli da su problemi mogući samo u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, jer su ga u to ubijedili Vučićevi evropski i američki prijatelji. Problem je što će tim presedanom zauvijek biti izloženo i Kosovo.

Otvorena je Pandorina kutija. „Zatvorite je što prije“, poručio je Danijel Server upravo kosovskim liderima.