Piše : Haris Ljevo

Dvadeset godina pogrešne politike SDA

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je trebala biti održana u četvrtak, otkazana je.

Na dnevnom redu sjednice trebao je biti Prijedlog zakona o izbornim jedinicama, koji su u parlamentarnu proceduru uputili SDP, DF, SDA, SBB i Naša stranka, ali je sjednica otkazana.

Najzaslužniji zbog čega sjednica nije ni počela je dopredsjedavajući Doma naroda FBiH Drago Puzigaća iz SNSD-a, koji je stao na stranu HDZ-a i dopredsjedavajuće Doma naroda FBiH Lidije Bradare, koji smatraju da bi usvajanjem ovog zakona bio ugrožen vitalni nacionalni interes Hrvata.

Stranke, koje su predložile zakon pokrenule su odmah zahtjev za smjenu Puzigaće s mjesta šefa Kluba Srba u Domu naroda FBiH već na sljedećeoj sjednici 26. jula.

Iz HDZ-a se hvale kako su u četvrtak spriječili entitetski udar u režiji „bošnjačkih stranaka“, dok iz SDA poručuju kako su spriječili udar HDZ-a na državu. Niko od njih nije u pravu.

Prvo, HDZ entitetskim udarom naziva pokušaj usvajanja zakona kakav priliči svakoj normalnoj evropskoj državi, a drugo, SDA se hvali spriječavanjem udara na državu u čijoj režiji je direktno učestvovao Puzigaća, kojeg je SDA direktno i postavila na to mjesto.

Nakon neodržane sjednice, građanima se pokušava prodati priča kako se u četvrtak desilo nešto spektakulatno i kako su HDZ i SNSD zajedničkim snagama udarili na državu BiH. HDZ i SNSD, to je već svima jasno, iz dana u dan napadaju državu i otvoreno rade protiv nje, ali ovdje se mora reći kako su u tome imali i veliku podršku SDA i SBB-a.

Ovo je bilo samo finale ili završnica političke utakmice koja je počela još 2016. godine. Prije dvije godine, na stolu je stajao izbor između Dodikovog čovjeka Drage Puzigaće i dobitnika priznanja Zlatni ljiljan Slaviše Šućura iz SDP-a za mjesto predsjednika Kluba Srba u Domu naroda FBiH.

Između Puzigaće i Šućura, SDA i SBB su izabrali Puzigaću.

I to nije bilo prvi put da SDA, svjesno ili nesvjesno, bira i podržava pogrešnog čovjeka. Skoro svaki put u proteklih dvadeset godina, kada su birali između dvije opcije, birali su pogrešnu.

Jedan anonimni korisnik društvene mreže Twitter napisao je „da je SDA svaki put u zadnjih 28 godina između Srbina s kokardom i Srbina s petokrakom podržala onog s kokardom na čelu“. Možda je malo pretjerao, ali zaista je bilo takvih situacija mnogo.

Iz SDA su svaki put odgovornost za svoj loš izbor prebacivali na druge i tražili krivca u drugom.

Javnost napokon mora shvatiti da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama nije oboren u četvrtak od strane Drage Puzigaće, već prije dvije godine kada su SDA i SBB svojim glasovima imenovali tog Puzigaću.

Da se poslužim sportskim žargonom, u četvrtak je Puzigaća samo zabio gol iz penala koji su SDA i SBB skrivili prije dvije godine.