Piše : Amra Varatanović

Zrnce pravde za porodicu Memić

„Moj sin je ubijen“. „Moj sin nije stradao u saobraćajnoj nesreći“. „Alisa zna šta je bilo“. Ovo su tri ključne rečenice koje od 15. februara 2016. godine ponavlja Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića.

To nije bilo dovoljno da Tužilaštvo KS koristi Memića kao sagovornika, da ga poštuju kao oca žrtve i pomognu mu saznati ko mu je ubio dijete. Umjesto toga, okrenuli su mu leđa. Nisu mu dozvolili ni da tuguje, ni da žali za izgubljenim sinom. Svojim Dženom.

Muriz je tada počeo svoju borbu, dugu dvije i po godine, koja je jednim dijelom danas dobila epilog oslobađajućom presudom Ljubi i Bekriji Seferoviću. Slijevale su se suze niz hrabro lice Muriza Memića.

Kroz svako suđenje koje je trajalo skoro dvije godine, Muriz Memić i njegova porodica proživljavali su bol iznova. Mirno, dostojanstveno, hrabro vodio je svoju borbu za istinu i pravdu. Uz savjete svog advokata Ifeta Ferageta Muriz je danas dočekao zrnce pravde. One pravde koju mu je trebalo pružiti Sarajevsko tužilaštvo na čelu sa Dalidom Burzić.

Sada mu predstoji nova borba protiv korumpiranog i truhlog sistema čiju je najgrublju zloupotrebu osjetio na vlastitoj koži – sakrivanju istine o ubistvu sina.

Želio je otac Muriz pitati danas Burzić ko mu je ubio dijete, ali zatvorena vrata tužiteljice bila su jasna poruka. Tu više nema šta tražiti. Zato je poručio da je od danas on glavni tužilac. U toj novoj borbi trebat će podršku sistema, barem onog dijela „časnih i poštenih ljudi“ kako je to rekao Muriz, ali i građana i medija.

Hiljadu je puta ponovio da ništa neće vratiti njegovog Dženana, ali šta sutra kada se dogodi „novi Dženan“. Šta onda kada sistem koji bi trebao da štiti svakog građanina postane glavni protivnik u traganju za pravdom? Možemo li ostati gluhi i slijepi na tragediju porodice Memić? Nije li krajnje vrijeme da se otkrije istina i kazne svi oni koji su namjerno i svjesno učinili sve da se ne sazna ko je odgovoran za Dženanovu smrt?

Prvi korak je učinjen. Sud je rekao svoje, a građani će svoje već 21. jula na protestima u Sarajevu. Vrijeme je da se probudimo i da se samo na trenutak upitamo šta ako se to nama sutra dogodi. Ko će nama pomoći, ako mi sada ne pomognemo ocu Murizu?