Piše : Armin ALJOVIĆ

Kako je sudija Zadrić izračunao da život u Mostaru vrijedi 360.000 KM

Mostarski sudija Marin Zadrić izračunao je da jedan ljudski život vrijedi nešto više od 360.000 KM.

Naime, za ubistvo 13 muškaraca u mostarskoj Vranici 1993. godine Zadrić je dvojicu egzekutora osudio na po godinu zatvora. Treći je oslobođen optužbi. Željko Džidić, četvrti optuženi u tom predmetu je od 2011. godine u bjekstvu u Republici Hrvatskoj.

Samo dva dana kasnije, 8. juna, Županijski sud u Osijeku osudio je Zdravka Mamića na 6,5 godina zavora, zbog, navodi se u optužnici, izvlačenja nešto više od 116 miliona kuna iz kultnog Dinama. Da stvar bude prijemčivija za bh. prilike, oslanjajući se na najsvježiju tačajnu listu Centralne banke Hrvatske, Mamić je iz Dinama izvukao nešto više od 30 miliona KM. Dakle, za pljačkanje kluba i države ovaj Bjelovarac hercegovačkih korijena osuđen je na 6,5 godina zavora. Ili, za svakih 4,7 miliona KM koje je, ako je, drpio iz kluba, Mamić je dobio po jednu godinu zatvora. Prema logici sudije Zadrića, nekadašnjeg predsjednika Općinskog suda u Mostaru, tokom rata visokog oficira HVO-a, Mamić je godišnje mogao izvlačiti 4,7 miliona KM iz Dinama ili godišnje ubijati po 13 ljudi, i dobio bi istu kaznu.

Sjajni Zvonimir Nikolić dodatno je izračunao da su Mato Aničić i Erhard Poznić za svakog ubijenog u Vranici dobili po 56,15 dana zatvora.

Kantonalni sud u Mostaru u srijedu je izrekao osuđujuću presudu Mati Aničiću i Erhardu Pozniću, dok je Ivan Škutor oslobođen optužbi. Ovo je bilo četvrto, ponovljeno suđenje. Tri presude su bile oslobađajuće, a nakon žalbi Vrhovnom sudu FBiH predmet je vraćan nazad na Kantonalni sud Mostar.

U maju 1993. godine HVO je u zgradi “Vranice” u Mostaru zarobio 13 pripadnika Armije RBiH. Svi su ubijeni, a za tijelima trojice još uvijek se traga. Još se traga za tijelima Hasana Balića, Šefke Pobrića i Feđe Huskovića, dok su tijela ostale desetorice pokopana na mostarskim Šehitlucima 9. maja 2008. godine. Trenutak njihovog zarobljavanja snimljen je i kamerama HTV-a uz euforičan komenatar Dijane Čuljak da se radi o “krupnom vojnom poduhvatu”.

Slavo Kukić je nedavno govorio kako je Nijemcima, koji su bili pod apsolutnom kontrolom saveznika, bilo potrebno 20 godina da bi ih zahvatio proces katarze nakon Drugog svjetskog rata i kako bi se oslobodili tereta nacističke ideologije. Od rata u Bosni i Hercegovini su prošle 23 godine. Ovaj dio svijeta katarza još uvijek zaoblizi u širokom luku. Još uvijek se govori o „opravdanim našim“ i „strašnim njihovim zločinima“. Takva politika, nema sumnje u to, može izroditi samo nove zločine.