Piše : Amina Čorbo-Zećo

Vitalni i individualni interesi

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto zaprijetila je „ukoliko ne bude dogovora oko izmjena Izbornog zakona, BiH će biti blokirana“. S naslovnice jednih dnevnih novina ova apelirajuća i prijeteća poruka Krišto treba da odzvanja u njenoj stranci HDZ-u i u ostalim partijama koje ne postižu dogovor, jer su građani blokirani već godinama.

Osim Upitnika Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata malo je toga čime se aktuelna vlast može pohvaliti. Nema se potrebe prijetiti javnosti, jer nam je zaprijećeno, ali i presuđeno kada imamo ovakvu vlast koja se inati i prebacuje smeće drugom u avliju!

I u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) bio je probni balon, neka stručna služba i još stručniji ljudi predložili kako se treba popuniti Dom naroda, koji delegati iz kojih kantona mogu predstavljati konstitutivni narod, koji popis za tu svrhu koristiti, jer taj bezimeni stručnjak vodi se presudom da Dom naroda nije dom kantona...I upravu je apsolutno, ali ni Dom naroda ne služi samo za vitalni nacionalni interes. Ili služi...Do sada su se delegati najviše iskazali u tom djelovanju. Blokiraj sve što se blokirati može! Uloži vitalni nacionalni interes, čekaj presudu Ustavnog suda. Uloži veto, moto je delegata.

Zato Krišto nek ne prijeti javnosti blokadama, na njih smo odavno navikli. Nama bi kompromis i rješenje bilo iznenađenje, a sve ostalo je svakodnevnica u BiH.

I još Krišto kaže da je do dogovora o izmjeni Izbornog zakona vrlo jednostavno doći, samo ako se želi provesti odluka Ustavnog suda BiH. Isto kao što je jednostavno i riješiti pitanje „Sejdić-Finci“ i to samo ako se implementira presuda Suda u Strazburu, a da se pri tome ne pokušava riješiti i hrvatsko pitanje. Iskreno „Sejdić i Finci“ stariji su od „Ljubića“, valja i to uzeti u obzir.

Sve je jasno, samo implementirajte presude i zaustavite daljnju diskriminaciju. HDZ kao politički predstavnik Hrvata neće dopustiti da se u BiH bilo šta napravi na štetu hrvatskog naroda, a oni odlučuju ko je Hrvat i ko ne. Zato, recimo, vas 14 Hrvata koliko su vas prebrojali u Goraždu ne možete sjediti u Domu naroda, jer niste legitimni.  

Iskustva u prethodnim mandatima pokazuju da je, nažalost, politika više puta iskoristila mehanizam vitalnog nacionalnog interesa za blokadu određenih političkih procesa, pa se pitam ko nam to garantuje da se neće takve stvari dešavati kad ne bude Hrvata iz Goražda ili recimo Bošnjaka iz Mostara.

Pogled u ne tako daleku prošlost pokazuje da je npr. Zakon o RTV servisu više puta  bio blokiran pokretanjem pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

Jednako kao i Zakon o grbu i zastavi Federacije. Zakon o pravima boraca, o privatizaciji, o javnim prihodima, izglasavanje nepovjerenja vladama…

Uglavnom ih je pokretao Klub Hrvata, a nije daleko ni Klub Bošnjaka. Klub Srba pitanje vitalnog interesa u državnom Domu naroda rješava na drugi način jer Republika Srpska tzv. entitetskim glasanjem uvijek može blokirati određeno pitanje i zapravo joj nije ni potreban vitalni nacionalni interes.

Najrazličitija pitanja bila su predmet vitalnog interesa, od suštinskih zakona o državljanstvu, do smjena ministara!?

Sve blokada do blokade, i umjesto da se radi na otklanjanju nedostataka instrumenta vitalnog nacionalnog interesa mi tapkamo u mjestu i borimo se za pozicije koje će ojačati njegovu ulogu. Jer kada imate jedan klub, koji dolazi iz iste partije, blokirati je jednostavno i lakše.

Zato Krišto nije uplašila javnost? Jer, navikli smo na blokade. Preširoko definisan vitalni interes, umjesto mehanizma zaštite, postao je mehanizam blokade, na koji se politike pozivaju kad god im nešto ne ide u korist.