Članak

PATRIA NON PAPER Janez Janša uskoro na američkoj crnoj listi

Nismo ni čarobnjaci, ni hodže ni gatare, ali i bez gledanja u dlan vidimo te na nekom od vodećih mjesta crne liste. 

Piše: Rasim BELKO ([email protected])


Janez Janša, aktuelni slovenački premijer prošao je trodecenijski politički put ispunjen aferama i obrtima kao rijetko koji političar modernog doba. Od zagovornika i aktiviste za nezavisnu Sloveniju u borbi za njenu demokratizaciju do jednog od predvodnika evropskog desničarskog pokreta Janša je ostavio neizbrisiv trag. Problem je što je taj trag većim dijelom obojen u crnu boju. 

Danas su Janša i njegova politika jedan od vodećih problema Evrope, ali i mnogo šire. Jer, ovaj učenik komunizma je poput Milorada Dodika shvatio da se s početka ovog milenija ne može živjeti na tekovinama socijaldemokratije i ljevičarskih vrijednosti, pa je diskurs usmjerio u Orbanistički pristup državi i politici.

Zato je danas, na kraju svog pohoda omrženi politički metuzalem, kojem su nekadašnji saveznici odavno okrenuli leđa, a on se punom brzinom zaletio u populizam i profašizam. Afere su najveća značajka njegove političke karijere. Kontroverzan sam po sebi znalački je iskoristio tranzicijske periode Slovenije ka demokratizaciji i bogatio se svugdje gdje je mogao. 

Prva afera djeteta "Slovenskog proljeća" bila je "Depala vas", u kojoj su vojne snage Slovenije uhapsile civile na brutalan način. Iako su sudovi kasnije presudili da to nije bilo tako, Janša je platio cijenu i u ljeto 1994. godine bio smijenjen s mjesta ministra odbrane. Na položaj ga nisu vratile ni demonstracije. Međutim, Janša se nije opametio, uslijedile su daleko veće i opasnije afere.

Afera "Patria" je jedna od mrlja politčke karijere i nedovršenog sazrijevanja Janše, a za nju se saznalo nakon što je na finskoj televiziji optužen za malverzacije oko oklopnjaka za Vojsku Slovenije. Prvobitno je osuđen na dvije godine zatvora, ali ga je Ustavni sud oslobodio i sve je na balkanski način "zastarjelo". Afera koja je upotpunila alkaponeovsku biografiju metuzalema Janše bilo je pronalaženje 210 hiljada eura na njegovom računu a za koje nije imao objašnjenje odakle mu. No, ipak sve to nije bilo dovoljno da djete "Slovenskog proljeća" nestane sa slovenačke, balkanske i evropske političke scene.

Ostao je, preživio sve i dalje vodi glavnu političku riječ u Sloveniji. Ipak, sve to uskoro bi moglo biti promijenjeno. Janša je u umišljenoj političkoj sili ipak napravio prekršaj koji će njegovu političku karijeru privesti kraju. Usudio se petljati u američke predsjedničke izbore poručivši da je Trump potreban Americi, jer bi u suprotnom ta svjetska sila imala najslabijeg predsjednika. Prvi odgovor na ove populističko - desničarske provokacije stigao je od Michaela Carpentera, savjetnika za vanjsku politiku tada kandidata, danas predsjednika Joea Bidena. Carpenter je u tvit odgovoru poručio: "U neuobičajeno oštrom odgovoru Carpenter je uz Janšin tvit na engleskom napisao: "Lol, Trump je dobio potporu slovenskog premijera, koji je u prošlosti bio optužen i osuđen zbog korupcije. Ali ne brinite slovenski prijatelji, za 11 dana demagoški populizam morat će pakirati kofere", a na kraju je na slovenskom jeziku još dodao: "Sramota".  

Bio je to vašingtonski išaret Janši da je dirao tamo gdje ne smije i da bude spreman na sankcije.

Dobro obaviješteni i upućeni izvori tvrde da će te sankcije uskoro stići na naplatu. Jer, Bidenova administracija za vanjsku politiku polako privodi kraju kreiranje "crne liste", a jedno od zvučnijih evropskih imena koji će ponijeti tu crnu lentu je i sam Janša.

Evropa je već pokazala da nema snage izboriti se sa populizmom i desničarskim pokretima koji su je polako počeli zauzimati. Sjedinjene Države stoga će morati uzeti stvari u svoje ruke, kako im ruski pijuni i komunistički učenici ne bi podrili sistem civilizacijskih tekovina.

Zato, tovariš Janša shvati ovo kao Patria non - paper. Nismo ni čarobnjaci, ni hodže ni gatare, ali i bez gledanja u dlan vidimo te na nekom od vodećih mjesta crne liste. Spremi se politički metuzaleme, dolaze po tebe!

I još nešto, mi se ne krijemo iza nepotpisanih riječi, pozdrav od autora ovog non - papera, ime mu je iznad teksta!

#BiH