OMER OMERBAŠIĆ ZA NAP

Ljekari nikada nisu priznali da je moj sin njihovom greškom sada invalid

Objavljeno u kategoriji BiH na 03.12.2014 15:07:04

OMER OMERBAŠIĆ ZA NAP

Ljekari nikada nisu priznali da je moj sin njihovom greškom sada invalid

Objavljeno u kategoriji BiH na 03.12.2014 15:07:04


Uprskos invaliditetu Ališan je dječak nevjerovatne energije

Omer Omerbašić, otac dječaka Ališana (4) kaže da nikada ne bi tužio grupu ljekara Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, da su prijateljski nastupili prema njegovoj porodici, nakon što je ustanovljeno da je njihov, tada dvoipomjesečni sin obolio od sepse, a koja je, uvjereni su Omerbašići, nastala zbog pogreške ljekara, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Mali Ališan 2011. godine podvrgnut je rutinskoj operaciji na mokraćnim kanalima. No, već sljedećeg dana život Ališana i njegovih roditelja pretvorio se u pakao. Dječak je obolio od sepse, zbog čega su mu ljekari morali amputirati prstiće i učiniti ga doživotnim invalidom.

Ovaj slučaj ni skoro četiri godine nakon tragedije nije dobio svoj epilog. Otac dječaka ne odustaju od potrage za istinom o tome ko je kriv što je njihov sin danas 100-postotni invalid. Istinu, kažu, žele otkriti ne samo zbog svog sina, već i zbog druge djece koju može zadesiti ista sudbina.

- Da su me ljekari, koji su liječili mog Ališana, zovnuli i priznali pogrešku, da su mi rekli da će učiniti sve kako bi dječak pretrpio što manje posljedice, sigurno ne bih podizao tužbu protiv njih – kaže za bh. novinsku agenciju Patria dječakov otac Omer.

- Ali, oni su sve vrijeme uklanjali odgovornost od sebe. To me jako zaboljelo – dodao je on.

Od istine za svog sina neće odustajati. Ako niti jedna pravosudna institucija u BiH ne pokaže želju da rasvjetli ovaj slučaj, Omerbašić kaže da će slučaj predati međunarodnim pravosudnim organima. 

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu odbilo je u maju ove godine provesti istragu protiv ljekara Kliničkog centra u Sarajevu. U obrazloženju tužiteljice Amine Ruždić navodi se kako je Tužilaštvo donijelo naredbu da se istraga neće provoditi protiv prijavljenih ljekara, jer sudsko-medicinsko vještačenje koje je povjereno Centru za kontinuiranu medicinsku edukaciju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu (Srbija) utvrdilo je da prilikom liječenja pacijenta Ališana Omerbašića nije bilo propusta i nesavjesnog liječenja uključenih ljekara. 

Na ovo obrazloženje Tužilaštva, Omerbašići su uložili žalbu. Od pravosudnih instiucija u zemlji ne traže zatvorske kazne za ljekare koje smatraju odgovornim za sudbinu svog sina, ali žele ispravnu presudu, koja bi ljekare potakla na veću odgovornost prilikom liječenja pacijenata.

Ne možete kazati, kaže Omerbašić, da su svi ljekari nesavjesni. Konkretno, na UKCS-u u Sarajevu gdje se naš Ališan i dalje liječi, poznajemo veliki broj stručnjaka svjetskog ranga, ali smo se uvjerili da ima i takvih ljekara koji ne zaslužuju da nose ovo časno zvanje, piše Patria.