DODJELA U PETAK

Više od 300 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Objavljeno u kategoriji Svijet na 04.10.2018 09:03:01

DODJELA U PETAK

Više od 300 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Objavljeno u kategoriji Svijet na 04.10.2018 09:03:01


Foto Ilustracija

OSLO, (Patria) - Ove godine, čak 331 pojedinac i organizacija predloženi su za prestižnu nagradu, koju se u petak dodjeljuje u Oslu. 

Ne treba ni reći da petero članova Nobelovog odbora ima velik izbor.

Iako se čini da je gotovo nemoguće pogoditi dobitnika, s obzirom na to da je popis kandidata tajan, prognoza ne manjka, prenosi Hina.

Ako je vjerovati internetskim kladionicama, popularni su južnokorejski predsjednik Moon Jae In i njegov sjevernokorejski kolega Kim Jong Un zahvaljujući približavanju dviju Koreja.

Stručnjaci za Nobel, koji češće pogriješe nego pogode, zbunjeni su kada se spomene ta mogućnost.

- S jedne strane, napredak između dviju Koreja je, mislim, nešto najspektakularnije na tom području ove godine. S druge, pitam se ne bi li bilo preuranjeno dodijeliti za to nagradu - komentisao je direktor Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stockholma (Sipri), Dan Smith.

Pasivnost Kim Jong Una kada je riječ o ljudskim pravima također mu nije plus za nagradu, dok njegov južnokorejski kolega ima daleko veće šanse.

Donald Trump, kojeg bi neki međunarodni čelnici kao što su britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, ali i sam Moon Jae In rado vidjeli ovjenčanog nagradom za njegove inicijative za Korejski poluotok?

S koeficijentom sedam prema jedan, Trump je među prvih troje kandidata kladioničara Betssona, daleko ispred francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, britanske premijerke Therese May i ruskog predsjednika Vladimira Putina, za koje je koeficijent 75 prema jedan.

No nagrada za Trumpa ne bi bila primjerena, smatra Dan Smith iz Siprija ukazujući na neke njegove odluke "jako negativne za mir", kao što je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz međunarodnog sporazuma o klimi i onog s Iranom.

Štaviše, jedina javno objavljena inicijativa za kandidaturu Donalda Trumpa Nobelovom odboru poništena je jer je potekla od osobe koja je krivotvorila identitet.

Počeci pomirenja između Etiopije i Eritreje bude nade u trajni mir između dviju afričkih nacija.

Po Wallensteenu, nagrada bi mogla tako otići etiopskom premijeru Abiyju Ahmedu. No on je vlast preuzeo u aprilu, a približavanje dviju zemalja dogodilo se ljetos. Malo prekasno da upadne u oči Nobelovom odboru koji prima nominacije na samom početku godine.

Zbog neizvjesnosti kada je riječ o skromnom napretku postignutom na planetu, neki se promatrači u potrazi za nasljednikom prošlogodišnjeg laureata, Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), okreću "klasicima".

Dok hashtag #MeToo pridonosi buđenju svijesti, nagrada bi mogla otići u ruke aktivistima za borbu protiv seksualnog nasilja, kao što je kongoanski ginekolog Denis Mukwege, koji je već puno puta bio nominiran, ili mladoj jezidskoj aktivistici Nadiji Murad, bivšoj seksualnoj ropkinji takozvane Islamske države, koja je već ovjenčana nagradom Saharov.

Direktor Istraživačkog instituta za mir iz Osla (Prio) Henrik Urdal smatra da bi nagradu mogao dobiti Svjetski program za hranu, agencija UN-a koja vodi brigu da deseci miliona gladnih u svijetu svake godine dobiju hranu. Od ratišta Jemena do izbjegličkih kampova Rohindža u Bangladešu "vidimo da glad postaje jedan od glavnih humanitarnih izazova našeg vremena", naglasio je.

Među potencijalnim kandidatima navode se i Visoko povjereništvo za izbjeglice, saudijski bloger Raif Badawi, udruženja za zaštitu medijskih sloboda kao što su Reporteri bez granica i aktivisti za ljudska prava u Rusiji poput nevladine organizacije Memorijal i lista Novaja Gazeta.

Laureat će biti poznat u petak u 11 sati.