Objavljeno u kategoriji BiH na 10.06.2018 21:52:00

Zvizdić i Izetbegović nosioci listi za parlamente, a Čampara u Kantonu Sarajevo?

Zvizdić i Izetbegović nosioci listi za parlamente, a Čampara u Kantonu Sarajevo?

Objavljeno u kategoriji BiH na 10.06.2018 21:52:00

Zvizdić i Izetbegović Foto Arhiv

BiH, (Patria) - Prema rokovima koje je dala Centralna izborna komisija od 27. juna pa sve do 9. jula politički subjekti mogu predati kandidatske liste. 

Prema nezvaničnim informacijama Stranka demokratske akcije već je donijela odluke za nosioce listi za tri nivoa vlasti Predstavnički dom PS BiH, Federalni parlament i Skupštinu Kantona Sarajevo. 

Tako bi nosilac liste za Državni parlament trebao biti Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH. On je bio jedan od glavnih kandidata SDA za Predsjedništvo BiH sa najvećom podrškom unutar stranke, ali se povukao iz dalje utrke kada je stranačko Predsjedništvo prihvatilo listu sa četiri kandidata. Nakon njegovog povlačenja, bilo je jasno da će se Zvizdiću tražiti druga pozicija s obzirom na status u SDA i funkciju koju obnaša.

Iz utrke za Predsjedništvo BiH također se povukla i Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je za svoju suprugu naveo da ima dobru podršku s terena. Da ta podrška nije bila uzaludna pokazat će lista za Federalni parlament gdje bi Sebija Izetbegović trebala biti nositeljica liste. Iako je razlog njenog povlačenja iz predsjedničke utrke bio "nedovršen posao na KCUS-u i zdravstvu", možda će ga upravo kroz Federalni parlament dovršiti nakon što je posao završila na KCUS-u, Medicinskom fakultetu i Ljekarskoj komori KS. 

Iako još niko ne želi to naglas reći, najnezadovoljniji među kadrovima SDA je Aljoša Čampara, aktuelni ministar unutrašnjih poslova FBiH nakon što je Zvizdić odustao od kandidature. Čampara bi se na Općim izborima trebao zadovoljiti nosiocem liste za Skupštinu Kantona Sarajevo. Poznato je da je u Klubu SDA došlo do raskola i napuštanja nekih članova i kluba i stranke, kao i do narušenih odnosa među nekoliko struja sarajevske SDA. Da li će Čamparin zadatak upravo biti da drži sve pod kontrolom pokazat će se kada liste budu i zvanično poznate.