Objavljeno u kategoriji BiH na 19.05.2018 11:20:39

Boriša Falatar mjesto u Predsjedništvu BiH traži u društvu bivšeg isljednika logora Heliodrom

Boriša Falatar mjesto u Predsjedništvu BiH traži u društvu bivšeg isljednika logora Heliodrom

Objavljeno u kategoriji BiH na 19.05.2018 11:20:39

Boriša Falatar Foto: Naša stranka

SARAJEVO, (Patria) - Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH Boriša Falatar počeo je već predizbornu kampanju. Iz dana u dan obilazi bh. gradove i druži se s građanima kojima predstavlja svoj program. 

Prethodna dva dana Falatar je bio u Mostaru, Čapljini, Stocu, Širokom Brijegu, a na svom putu kroz hercegovačke gradove kandidat Naše stranke obavio je razgovore s brojnim građanima, među kojima i sa Zvonkom Vidovićem. 

Nakon upoznavanja Vidovića, Falatar je na svom službenom Facebook profilu postavio sliku u društvu Vidovića. 

Ko je Zvonko Vidović?

Zvonko Vidović je nekadašnji pripadnik krim-službe HVO-a i isljednik u logoru Heliodrom. Bio je svjedok odbrane HB šestorki, a 2010. godine svjedočio je pred Haškim sudom u korist Valentina Ćorića, kasnije osuđenog zajedno s Prlićem i drugima za Udruženi zločinački poduhvat. 

Bivši pripadnik krim-službe HVO u Mostaru Zvonko Vidović je svjedočio u odbranu bivšeg načelnika Uprave vojne policije Valentina Ćorića u martu 2010. godine i tada je potvrdio da je u julu 1993. godine učestvovao u popisivanju uhapšenih pripadnika HVO muslimanske nacionalnosti.

Zvonko Vidović ispred Haškog suda na izricanju presude HB šestorki

Vidović je naveo da je početkom jula 1993. godine upućen na Heliodrom radi popisivanja pritvorenika po komandi Operativne zone Jugoistočna Hercegovina. Osim njegove službe, u popisivanju su učestvovali i djelatnici Sigurnosno-izvještajne službe, MUP i zaposlenici vojno-istražnog zatvora na Heliodromu. Prema dokumentu na koji je ukazala Ćorićeva odbrana radilo se o oko 2.000 ljudi koji, po riječima svjedoka Vidovića, krim-službi "nisu bili interesantni" jer nije bilo elemenata za njihovo krivično gonjenje.

Svjedok je, također, naveo da je tokom 1993. godine više puta odlazio na Heliodrom radi ispitivanja pritvorenika među kojima je bio i mostarski novinar Alija Lizde. Ni on mu, kako je rekao tada Haškom sudu, nije bio interesantan sa stanovišta mogućeg krivičnog gonjenja. Nije, međutim, znao odgovoriti na pitanje predsjedavajućeg sudije zašto je Lizde uopće bio zatvoren, mada tvrdi da je s njim i dan danas u dobrim odnosima.

Nakon što je Haški sud u novembru prošle godine osudio HB šestorku za UZP, Zvonko Vidović nije krio razočarenje odlukom suda, a lično je prisustvovao izricanju presude. Nakon povratka iz Haga Vidović  je za hercegovački portal Jabuka.tv opisao svoje dojmove iz sudnice.

- Nervoza je bila prisutna i večer prije izricanja presude, mada smo proveli ugodnu večer u društvu brata, odvjetnika i prijatelja Valentina Ćorića - izjavio je za portal Jabuka.tv Zvonko Vidović, dodajući da je na dan izricanja presude na putu prema zgradi Suda od nervoze i povratio u taxi vozilu.

- Da bismo izbjegli TV ekipe, u zgradu Suda smo ušli na zadnji ulaz, nismo bili uopće pregledani od strane osoblja koje osigurava sami Sud, a nakon akreditiranja uvedeni smo u prostor za posjetitelje Suda, sudnicu 1 gdje smo iza stakla mogli pratiti izricanje same presude. Nakon što smo se smjestili u dvoranu koja ima otprilike 100 mjesta, primijetio sam i veći broj predstavnika bošnjačkih udruga proisteklih iz rata, kao i predstavnike federalnoga ministarstva za branitelje iz  Sarajeva koji su bili u jednonacionalnom sastavu na čelu sa ministrom Salkom Bukvarevićem - ističe Vidović.

Samo izricanje presude podnio je, kako je kazao, relativno dobro, mada je, kako kaže, ministru branitelja ŽZH Mladenu Begiću u jednom trenutku šapnuo da će presuda ostati osuđujuća, ali se nadao da će broj godina biti smanjen zbog uvaženih navoda odbrane Jadranka Prlića.

- Kada mu je predsjedavajući Agius potvrdio 25 godina, znao sam da nije dobro i da će se kao na traci nastaviti s potvrđivanjem prvostupanjskih presuda ostaloj petorici… I onda šok! Kako smo nas trojica sjedili u dijelu dvorane koji je dobro pokrivao Prlića i ostale tako smo i najbolje vidjeli da je general Praljak nakon samoga čina lagano skliznuo sa stolca dok mu se lice grčilo… Nastao je opći kaos nakon toga, neizvjesnost i informacija koju sam dobio poluprivatno od jednoga odvjetnika Šestorke je samo potvrdila naše sumnje. General je umro popivši otrov! Sve kasnije je bila obična farsa, izjave glasnogovornika, pozivi na smirenje… Ostaje gorak okus svega što se u sudnici ICTY-a u Den Haagu toga 29. studenoga 2017. zbilo - prisjeća se Zvonko Vidović.

Presudom suda nije bio zadovoljan Vidović, koji je ujedno bio posljednji svjedok odbrane u suđenju Šestorki.

- Presuda je izrečena, takva je kakva je, a da bi se o njoj uopće moglo diskutirati trebalo bi znati ponešto o 9.872 dokaza usvojenih u predmetu (4.913 tužiteljskih i 4.944 od obrana), 51.761 stranici transkripata iz sudnice, 208 svjedoka, 2.692 stranice prvostupanjske presude, 1.408 stranica žalbene presude, uz zaštićene dokumente i svjedoke i tako dalje. 

Što želim reći – pozivam, još jednom pozivam sve one koji bi željeli nešto reći o samoj presudi da to ne čine dok nemaju ovu gore navedenu spoznaju, a odvjetnički timovi Šestorke, znači Michael Karnavas, Suza Tomanović, Senka Nožica, Karim A. A. Khan, Vesna Alaburić, Davor Lazić, Dijana Tomašegović Tomić, Dražen Plavec, Fahrudin Ibrišimović, Roger Sahota, Nataša Faveau Ivanović i Nika Pinter (kojoj je definitivno najteže jer i sam znam koliko je živjela za ovaj predmet), oni su heroji sudnice i oni su jedini koji mogu tumačiti sve ono što se istumačiti dade oko  ovoga predmeta IT-04-74… 

Sve ostalo su obična naklapanja i sram može biti svakoga onoga ‘stručnjaka’k oji se usudi komentirati bilo što oko samoga sudskoga postupka, prvostupanjske i pravomoćne presude. Osobno mogu reći samo to da presudu ne mogu i neću prihvatiti jer bih onda i ja bio dio UZP-a, a to nisam niti je to bio itko od Šestorke - naglašava Vidović. 

On je tada za isti portal kazao kako je razočaran odnosom ambasadorice BiH u Holandiji Mirsade Čolaković prema njemu i njegovim kolegama.

- Ne mogu a da ne spomenem vrlo ružan odnos Mirsade Čolaković, veleposlanice BiH u Kraljevini Nizozemskoj,  koja nas nije ni primijetila toga 29. studenoga 2017. godine. Ona je bila na usluzi samo svojim Bošnjacima jer je valjda i samo bila njihova predstavnica toga dana u i oko ICTY-a. A trebala je primijetiti djelatnike Radija Herceg-Bosne, nas trojicu, dečke iz Livna, obitelji optuženih… Svi smo mi bili na par metara od nje i njezine ‘svite’. Naša veleposlanica treba se sramiti - zaključio Vidović. 

Boriša Falatar u društvu Zvonka Vidovića 

Dan nakon boravka u Hercegovini i druženja sa Zvonkom Vidovićem, fotografija Vidovića i Falatara uklonjena je s njegovog službenog profila. 

Postavlja se pitanje da li je Falatar znao s kim sjedi u društvu? Da li je fotografija uklonjena nakon što je upoznat ko je Vidović ili mu je neko sugerisao da bi mu druženje s takvim osobama moglo donijeti štetu u predizbornoj utrci?