Objavljeno u kategoriji BiH na 16.05.2018 19:12:09

Veća grupa migranata ušla u Veliku Kladušu, Mektić posjetio Bihać

Veća grupa migranata ušla u Veliku Kladušu, Mektić posjetio Bihać

Objavljeno u kategoriji BiH na 16.05.2018 19:12:09

GP Maljevac

VELIKA KLADUŠA, (Patria) - Na Međunarodni granični prijelaz Velika Kladuša - Maljevac 16.5.2018. godine došlo je 60 do 70 osoba afro-azijskog porijekla koje nisu posjedovale dokumente za prelazak državne granice. Nakon što im policijski službenici Jedinice granične policije Velika Kladuša i MUP-a Republike Hrvatske nisu dozvolili izlazak iz Bosne i Hercegovine, osobe su pokušale blokirati saobraćaj preko prijelaza, saopćeno je iz Granične policije BiH.

- Pripadnici JGP Velika Kladuša u saradnji s kolegama iz MUP-a Unsko-sanskog kantona uspostavili su normalizaciju
saobraćaja preko prijelaza, te udaljili osobe s područja prijelaza u unutrašnjost BiH.

Danas je u Bihaću boravio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić gdje je sa premijerom USK Huseinom Rošićem održao sastanak o problemu migranata ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić. Najavio je da će šatorska naselja biti rasformirana, te da migranti ne mogu odlučivati gdje će boraviti a to ne mogu biti ni parkovi ni ulice. 

Prema informacijama Ministarstva sigurnosti BiH, u prva četiri mjeseca ove godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo oko 4.500 migranata, a blizu 70 posto ih je napustilo našu zemlju. Najveća koncentracija migranata, prema procjenama ovog ministarstva, najveća koncentracija migranta je u Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić kao primjer nekontroliranih migracija naveo je jučerašnji slučaj kada je 40 migranata došlo iz Velike Kladuše u Bihać.

- Vjerovatno su dobili informaciju da su tu uvjeti bolji. Mi ne želimo izbjegavati činjenicu da ljudi žele dolaziti u Bihać i Veliku Kladušu zbog blizine granice, ali smo zaključili da se oni moraju iseliti iz urbanih centara.