Objavljeno u kategoriji BiH na 16.05.2018 16:47:48

Šarac neće biti izručen Tunisu, nepoznato šta je Hrvatska uradila sa Čamdžićem

Šarac neće biti izručen Tunisu, nepoznato šta je Hrvatska uradila sa Čamdžićem

Objavljeno u kategoriji BiH na 16.05.2018 16:47:48

Sud BiH (Foto: Arhiv)

Elvir Šarac koji je uhapšen po Interpolovoj potjernici koju je raspisao Tunis za krivično djelo terorizma, neće biti izručen ovoj državi. Šarac je trenutno u nadležnosti Suda BiH. On se navodno dovodi u vezu sa ubistvom Hamasovog naučnika Mohammeda Zouarija zajedno sa Alemom Čamdžićem koji je uhapšen polovinom marta u Hrvatskoj. 

BiH sa državom Tunis nema zaključen bilateralni međunarodni ugovor koji dozvoljava izručenje vlastitih državljana u cilju krivičnog gonjenja. Također je utvrđeno da država BiH i država moliteljica Republika Tunis nisu države ugovornice/potpisnice neke od međunarodnih multilateralnih konvencija koje bi, pod određenim uslovima, dozvoljavale izručenje vlastitih državljana u cilju krivičnog gonjena ili izvršenja krivičnih sankcija, navode iz Suda BiH. 

Tunis je od Hrvatske zatražio izručenje Čamdžića, čemu se on usprotivio. Ministarstvo pravosuđa RH već nekoliko dana ne odgovara na upit agencije Patria da li su dozvolili izručenje Tunisu, da li je BiH tražila izručenje svog državljanina i da li je ijedna bh. institucija tražila informacije o ovom slučaju. Za sada je nejasna sudbina Alema Čamdžića. 

Prema navodima hrvatskih medija, ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković odobrio je izručenje Čamdžića i to je posljednja informacija o ovom bh. državljaninu.