Objavljeno u kategoriji BiH na 16.05.2018 18:00:00

HDZ uz prešutnu saglasnost SDA uspostavio skoro apsolutnu vlast u Hercegovini

HDZ uz prešutnu saglasnost SDA uspostavio skoro apsolutnu vlast u Hercegovini

Objavljeno u kategoriji BiH na 16.05.2018 18:00:00

Foto Ilustracija

MOSTAR, (Patria) - Zadnji Lokalni izbori u Mostaru održani su još 2008. godine i od tada HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić stoji na čelu ovog grada.

Predsjednik Gradskog odbora SDA u Mostaru Salem Marić kazao je prije desetak dana kako SDA neće dopustiti HDZ-u da u miru postigne ono što nije uspio u ratu.

Kada pogledamo kako zapravo funkcioniše lokalna vlast u Mostaru, sasvim je jasno da je ovakva Marićeva upućena isključivo u predizborne svrhe s ciljem sticanja što većeg broja bošnjačkih glasova za ovu stranku na predstojećim Opštim izborima u BiH.

Prvi mandat na čelu Mostara Ljubo Bešlić dobio je 2004. godine sporazumom između tadašnjeg predsjednika SDA Sulejmana Tihića i Bariše Čolaka, dok je drugi 2008. godine dobio zahvaljujući glasovima nekih Bošnjaka u Gradskom vijeću.

Gradonačelnik je odlučen u tri kruga glasanja, a Bešlić je izabran u trećem krugu tajnim glasanjem. Za njegov izbori nisu bili dovoljni samo glasovi Hrvata, pa su mu podršku dali i neki Bošnjaci. Glasanje je bilo tajno, pa nikada nije bilo moguće utvrditi ko je podržao Bešlića, ali prema nekim, nikada potvrđenim špekulacijama, koje se godinama mogu čuti u Mostaru, podršku je dobio od nekih vijećnika SDA.

Dalje, Amandman I na Ustav HNK kaže da gradonačelnik Mostara i premijer kantona ne mogu biti iz reda istog naroda. Dogovorom između SDA i HDZ-a na Skupštini HNK 2004. godine ukinut je ovaj Amandman, pa je danas prvi čovjek Mostara, ali i HNK Hrvat, odnosno član HDZ-a.

Briga SDA za Bošnjake u Hercegovini može se vidjeti i kroz čelne pozicije u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Politička praksa u kantonu bila je da Komesar MUP-a HNK i Načelnik ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda. Iako je Kantonalni sud u Mostaru osporio imenovanje Ilije Lasića na mjesto Komesara, on tu poziciju obavlja i dalje, pa Hrvati drže oba ova mjesta.  

Situacija u Mostaru i Hercegovini uveliko je naklonjena Hrvatima, odnosno bolje reći kadrovima HDZ-a, dok SDA nije ni najmanje briga za Bošnjake u Hercegovini. Njihova briga ogleda se samo kroz populističke izjave na koje se još malo ko osvrće u Hercegovini.

Salem Marić kaže kako HDZ želi u miru ostvariti ono što nije mogao u ratu. Međutim, sve su prilike da je HDZ u miru dobio sve ono što je pokušao u ratu.

I to uz prešutnu pomoć SDA.