Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 16.05.2018 13:00:58

Miljenko Jergović dobitnik njemačke književne nagrade za 2018. godinu

Miljenko Jergović dobitnik njemačke književne nagrade za 2018. godinu

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 16.05.2018 13:00:58

Miljenko Jergović Foto: Facebook

BERLIN, (Patria) - Miljenko Jergović i Alvydas Šlepikas dobitnici su njemačke književne nagrade Georg Dehio–Buchpreis za 2018. godinu.

Sarajevskom književniku Miljenku Jergoviću pripala je glavna nagrada za ukupno prozno djelo, a litvanskom piscu Alvydasu Šlepikasu za roman Moje ime je Marytė. Nagrade dobivaju i njihovi njemački prevodioci, objavila je izdavačka kuća Fraktura iz Zagreba, koja objavljuje Jergovićeve knjige.

Nagrada Njemačkoga kulturnog foruma Istočna Evropa dodjeljuje se autorima čije se djelo upućeno i iz više perspektiva bavi tradicijama i odnosima njemačke kulture i historije u Istočnoj Evropi.

Književna nagrada dodjeljuje se u dvije kategorije, kao glavna nagrada za publicističko i književno životno djelo te nagrada za izvanrednu publikaciju, a uručuje ju povjerenica njemačke vlade za kulturu i medije, ministrica za kulturu Monika Grütters.

Petočlani žiri, pod predsjedanjem Beate Stortkuhl, u obrazloženju je napisao:

- Svojim epskim djelom Miljenko Jergović predstavlja raznoliku slike kulturne slojevitosti jugoistočne Evrope, posebno zemalja bivše Jugoslavije. Počevši s transformacijom identiteta u ratnim sukobima 90-ih, stvara historijsku panoramu koja čitatelja vodi iz vremena Osmanskog Carstva sve do sadašnjosti. Velika zasluga za književni utjecaj Miljenka Jergovića na njemačkom jeziku pripada prevoditeljici Brigitti Döbert. Ona je uspjela prenijeti idiom originala te njegovo djelo učinila dostupnim širokoj publici.

Svečana dodjela nagrada održat će se 10. oktobra 2018. u Berlinu.