Objavljeno u kategoriji Biznis na 16.05.2018 12:47:03

Na mostarski aerodrom sletio prvi avion njemačke kompanije Eurowings

Na mostarski aerodrom sletio prvi avion njemačke kompanije Eurowings

Objavljeno u kategoriji Biznis na 16.05.2018 12:47:03

Foto: Aerodrom Mostar Foto: Aerodrom Mostar Foto: Aerodrom Mostar

MOSTAR, (Patria) - Prvi avion njemačke kompanije Eurowings sletio je u danas oko 10 sati na mostarski Aerodrom, označivši time dugo najavljivani početak redovnih linija tog avio-prevoznika sa Aerodroma Mostar ka destinacijama u Njemačkoj - Dűsseldorfu i Stuttgartu.

Podsjećanja radi, ugovor sa njemačkim Eurowingsom potpisan je krajem oktobra prošle godine, nakon što je Mostar pobijedio u online glasanju te kompanije za novu destinaciju Eurowingsa u ljetnom redu letenja. Mostar je osvojio prvo mjesto ispred italijanskog grada Trapanija, te irskog Shannona, zahvaljujući ponajviše glasovima mostarske dijaspore razasute širom svijeta, javlja Starmo. 

Nakon što je u srijedu avion, koji je u Mostar stigao iz Dűsseldorfa, sletio na mostarski Aerodrom, u VIP salonu Aerodroma upriličen je prijem i konferencija za medije.

- Ono što bih molio je da svi zajedno podržimo ovu liniju, da zamolim građane Grada Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine da putuju ovom linijom, da koriste ovu liniju. Kako su glasali za ovu liniju, tako da je i koriste - rekao je uz ostalo obraćajući se prisutnima direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić.

On je podsjetio da je nedavno Mostar dobio i redovnu avionsku liniju hrvatske kompanije Croatia Airlines ka Zagrebu.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je kazao da se radi o jednom novom početku, novoj eri razvoja, posebno turističkog, Mostara i regije Hercegovine. Izrazio je uvjerenje da će ovo doprinijeti ostanku mladih ljudi na ovim prostorima.

- I ono što je vrlo lijepo reći da u Gradu Mostaru nije bilo političkih neprilika oko ovog projekta i ovakvih projekata, što znači da želimo svi da bolje živimo, da više radimo i da imamo puno bolje uslove - rekao je uz ostalo Bešlić.

Kapetan leta Eurowingsovog aviona, koji je sletio na mostarski Aerodrom, Michael Schaub se zahvalio zvaničnicima na Aerodromu i vlastima na pomoći da se realiziraju letovi za Mostar.

- Podrška vlasti bila je sjajna, bez te podrške ovaj let ne bi bio moguć - rekao je Schaub. On je najavio da će u sljedećih nekoliko dana biti otpočeta i linija iz Stuttgarta za Mostar.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg rekao je kako je uspostavljanje redovnih linija za Njemačku sa mostarskog Aerodroma rezultat sinergije - zajedničkog djelovanja vlasti, građana i medija.

- Vlada je prošle godine počela davati subvencije. Postigli smo sporazum sa Gradom i Aerodromom ove godine o subvencioniranju troškova pružanja usluga, dolaska niskotarifne kompanije Eurowings. Prošle godine smo dali 300 hiljada iz kantonalnog budžeta, ove godine 500 hiljada. Za period 2019. - 2023. Dat ćemo dodatna finansijska sredstva - rekao je uz ostalo Herceg.

Medijima su se još obratili i ministar saobraćaja i veza HNK, Stjepan Krasić, te Nazif Nezirić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i zaštite okoline, Ajdina Teletovića.