Objavljeno u kategoriji Region na 16.05.2018 10:16:32

Četiri mjeseca nakon ubistva Olivera Ivanovića, još uvijek nema osumnjičenih

Četiri mjeseca nakon ubistva Olivera Ivanovića, još uvijek nema osumnjičenih

Objavljeno u kategoriji Region na 16.05.2018 10:16:32

Oliver Ivanović Foto: Arhiv

PRIŠTINA, (Patria) - Osim povremenih uvjeravanja u ozbiljnost istrage ubistva Olivera Ivanovića i sve rijeđih apela da se to političko ubistvo rasvijetli, već puna četiri meseca ne postoje ni naznake informacija o motivima, izvršiocima i nalogodavcima.

Istragu je u martu preuzelo Specijalno tužilaštvo u Prištini, a jedan od tužilaca u ovom slučaju Sile Hokha za beogradski portal Insajder.net kazao je da osumnjičenih i dalje nema.

Tužilac Sile Hokha kaže da je i dalje u toku "faza prikupljanja dokaza" i da „dokaza i dalje nema“.

Na nekoliko konkretnih pitanja tužilac je odgovarao kratko. Tako je rekao da nema novih informacija u vezi s automobilom koji je zabijležen na sigurnosnim kamerama na mjestu ubistva, a zatim zapaljen, kao ni kada je riječ o eventualnim novim snimcima ubistva. Tužilac je rekao i da je ispitan veći broj osoba, ali u svojstvu građana, ali nikoga u svojstvu osumnjičenog.

Za očigledan zastoj u istrazi ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, Beograd i Priština prebacuju odgovornost jedni na druge.

I jedni i drugi uvjeravaju da im je cilj da se otkrije istina.

Kosovski predsjednik Hašim Tači je odmah nakon ubistva iznio tvrdnju da motiv ubistva nije etnički, a isto je ponovio i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

- Mogu postojati razni motivi, politički i kriminalni, ali nisu etnički - rekao je Haradinaj.

Kada je riječ o motivima, nakon ubistva Ivanovića, počelo je da se govori o atmosferi neposredno pred posljednje lokalne izbore u oktobru prošle godine u kojoj su predstavnici Srpske liste išli dotle da ga označe kao izdajnika. Kao glavni argument u prilog svojim tvrdnjama da je to samo dio političke borbe, ističu to što je Ivanović ubijen pošto su izbori završeni, a Srpska lista odnijela pobjedu.

- Pucanj u Olivera Ivanovića je pucanj u sve nas koji se borimo za Kosovsku Mitrovicu - rekao je gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice i funkcioner Srpske liste Goran Rakić, koji je upravo u kampanji Ivanovića označio kao izdajnika.

I Rakić, ali i predstavnici državnih institucija Srbije, u svojim izjavama nerijetko insinuiraju da su u ubistvo Ivanovića umiješani „strani faktori“.

Tako je Rakić u istoj izjavi, u danu kada je Ivanović ubijen, rekao i sljedeće:

- Svega par dana nakon što je State department najavio moguće terorističke napade na sjeveru Kosova i Metohije dogodio se ovakav zločin, pa se pitam zašto niko nije ove najave uzeo u obzir i preventivno djelovao kako bi se ovo spriječilo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 17. marta ove godine rekao da će službe sigurnosti „za dvije nedjelje“ objaviti šta su otkrile u vezi sa ubistvom Ivanovića, ukoliko ih u tom roku ne objave nadležne institucije na Kosovu. To se, međutim, nije desilo.

Već četiri mjeseca nadležni, ni u Beogradu ni u Prištini, ne otkrivaju nikakve informacije o motivima, počiniocima i nalogodavcima.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ove godine sa pet hitaca iz vatrenog oružja ispred kancelarije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Ambasador Švicarske na Kosovu Jan Hubert Lebet se, govoreći prije nekoliko dana za Radio KiM, osvrnuo i na činjenicu da još nema nikakvih informacija o ubicama Ivanovića.

- Ovakvo stanje šalje poruku da će biti ušutkani ljudi koji se usuđuju da govore, dok počinioci mogu da računaju na nekažnjivost - rekao je Lebet.