Objavljeno u kategoriji Svijet na 15.05.2018 17:24:00

Palestina oplakuje svoje mrtve, građani širom svijeta na protestima traže zaustavljanje pokolja

Palestina oplakuje svoje mrtve, građani širom svijeta na protestima traže zaustavljanje pokolja

Objavljeno u kategoriji Svijet na 15.05.2018 17:24:00

Foto Twitter

GAZA, (Patria) - Nakon jučerašnjih izraelsko-palestinskih sukoba u kojima je ubijeno najmanje 59 Palestinaca, a 2.700 ranjeno na palestinskim teritorijama najavljeni su novi protesti, javljaju svjetski mediji.

U Jerusalemu je jutro bilo mirno, a povećano je prisustvo policije koja legitimiše uglavnom građane arapskog porijekla.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je jedna palestinska beba umrla nakon udisanja suzavca tokom sukoba palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika na protestima u Gazi, kod granice sa Izraelom. Nije rečeno koliko su osmomjesečna beba i njena porodica bili udaljeni od mjesta sukoba. Dopisnik RTS-a iz Palestine javlja da se u Pojasu Gaze još prebrojavaju žrtve, tako da broj ubijenih i ranjenih nije konačan.

Izraelski vojni avioni u utorak su bombardovali 11 ciljeva Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze, objavila je vojska, dok se istovremeno obavljaju deseci pogreba za palestinske civile koje su izraelski vojnici ubili u ponedjeljak.

Osim vazdušnih napada, dva Hamasova položaja izraelska vojska gađala je iz tenkova, prenosi agencija dpa.

- Izraelska vojska će odlučno nastaviti aktivnosti kako bi spriječila masovne terorističke napade koje je uglavnom organizuje teroristička organizacija Hamas. Na sve terorističke djelatnosti oštro ćemo odgovoriti - piše u vojnom saopštenju.

Na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu palestinske vlasti pozvale su na opći štrajk i tri dana žalosti.

U najkrvavijem danu proteklih godina u Pojasu Gaze, izraelska vojska procjenjuje da više od 40.000 Palestinaca učestvuje u protestima na deset mjesta duž granice.

Palestinci danas obilježavaju Nakbu ili "dan katastrofe" ili dan osnivanja države Izrael, dan kada su stotine hiljada Palestinaca protjerani iz svojih domova.

Na zahtjev Kuvajta, danas će biti održana vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a. Predstavnik Palestine pri UN zatražio je da Vijeće sigurnosti osudi ubijanje Palestinaca, prenosi AP.

U nacrtu teksta koji je AFP dobio na uvid, "Vijeće sigurnosti izražava svoju ogorčenost i žalost zbog pogibije palestinskih civila koji su se koristili svojim pravom na mirni protest".

Sa druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Vijeća sigurnosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalemu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

Turska je najavila opoziv ambasadora iz Washingtona i Tel Aviva, a ambasadora iz Izraela povlači i Južna Afrika. Turska je također zatražila od izraelskog ambasadora u Ankari da napusti zemlju, barem na neko vrijeme.

- Izrael je teroristička država i koraci koje preduzimaju to i dokazuju. Nažalost, SAD sarađuju sa Izraelom nemilosrdno kao što su sarađivali sa kurdskom milicijom u Siriji i Islamskom državom, iako su govorili da se protiv nje bore. Ovo što je Izrael uradio je genocid i nije prvi put da je Izrael izvršio genocid - rekao je turski predsjednik Erdogan.

Američka administracija je decenijama izbjegavala preseljenje ambasade, što je Donald Trump vrlo brzo učinio. Palestinci su time izgubili nadu da će se stvari političkim putem riješiti.

- Zločin selidbe američke ambasade je neopravdan, agresivan čin prema našoj zemlji i vječnoj prijestonici Palestine – Jerusalemu - rekao je predstavnik Hamasa Halil el Haja.

Protesti na ulicama New Yorka Foto: Twitter

Zamjenik portparola Bijele kuće Ray Shah rekao je da su svjesni izvještaja o nasilju u oblasti Gaze.

- Odgovornost za tragične smrti su samo na Hamasu. Hamas je namjerno i cinično provocirao ovakav odgovor i, kao što je rekao državni sekretar, Izrael je imao pravo da se brani - poručio je Šah.

Shah je kazao da je ponedjeljak  zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem bio "odličan dan za Izrael i Sjedinjene Američke Države".

Nekoliko hiljada građana New Yorka izašlo je na proteste protiv nasilja nad Palestincima zahtjevajući od Izraela da prekine s ubijanjem civila i tražeći od SAD- da utječe na Izrael. Podršku Palestincima pružili su i brojni članovi Jevrejske zajednice u New Yorku. 

Protesti protiv ubijanja Palestinaca održani su širom muslimanskih zemalja, ali i u velikom broju evropskih gradova. Najbrojniji protesti održani su u Iranu i Turskoj, a uprkos ratu u Siriji protesti su održani i na ulicama dva najveća sirijska grada Damaska i Alepa.