Objavljeno u kategoriji Svijet na 14.05.2018 16:45:26

Otvorena Ambasada SAD-a u Jerusalemu

Otvorena Ambasada SAD-a u Jerusalemu

Objavljeno u kategoriji Svijet na 14.05.2018 16:45:26

Foto Twitter

JERUSALEM, (Patria) - Američka ambasada u Jerusalemu otvorena je u popodnevnim satima, a taj je potez izazvao masovne proteste Palestinaca i strahove u vezi s daljnjim jačanjem nasilja, javlja Al Jazeera.

- Sjedinjene Američke Države danas i službeno otvaraju svoju ambasadu u Jerusalemu - potvrdio je u pozdravnom govoru David Friedman, američki ambasador u Izraelu.

Prethodno je tokom dana izraelska vojska ubila najmanje 41, a ranila više od 1.900 Palestinaca za vrijeme protesta koji se održavaju na crti razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze.

Polovina je ranjena bojevom municijom, a među njima i veliki broj žena i djece te najmanje 11 novinara, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Protest se održava uoči godišnjeg obilježavanja Nakbe, ili "katastrofe", kojim se obilježava dan kad je država Izrael osnovana 1948., što je dovelo do protjerivanja stotina hiljada Palestinaca.

Na otvaranju nema Donalda Trumpa, umjesto koga su u Jerusalem stigli Ivanka Trump i Jared Kushner, kći i zet predsjednika SAD-a.

Trump se okupljenima obratio videolinkom.