Objavljeno u kategoriji BiH na 14.05.2018 18:30:00

Dragan Čović na raskršću između Brisela i Bleiburga

Dragan Čović na raskršću između Brisela i Bleiburga

Objavljeno u kategoriji BiH na 14.05.2018 18:30:00

Dragan Čović na Bleiburgu Foto: Predsjedništvo BiH

Piše: Haris Ljevo

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović bio je prisutan u subotu u Bleiburgu na komemoraciji poginulim pripadnicima ustaških formacija zločinačke NDH, jednog od glavnih saveznika Hitlerove nacističke Njemačke i Musolinijeve fašističke Italije tokom Drugog svjetskog rata.

Za razliku od prethodnih godina kada je Bleiburg bio mjesto okupljanja hiljada ljudi odjevenih u ustaške uniforme, koji su pjevajući ustaške pjesme otvoreno žalili za propalom i poraženom kvislinškom državom, ovaj put su austrijske vlasti naredile pojačane mjere sigurnosti i stroge kontrole svih obilježja i simbola koje su nosili okupljeni, a mnogima je i zabranjen prelazak granice na ovaj skup.

Skup se svake godine sredinom maja održava pod izgovorom da se obilježi stradanje „nevinih“ hrvatskih civila i vojnika, ali iz izjava govornika u Bleiburgu jasno se može vidjeti da se skup koristi uglavnom kako bi se žalilo za tom poraženom „državom“.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović iskoristio je priliku da na Bleiburgu okupljenima govori o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, što baš i nema neke veze s pričom o Bleiburgu. Ili Čović, ipak, misli da ima.

- Kao i mnogo puta do sada, kada smo bili stavljeni na najveća povijesna iskušenja, uspjeli smo se otrgnuti. Uvjeren sam da ćemo ponovno pronaći zajedništvo koje nam je sada potrebno više nego ikad prije te iznaći način i formirati zajednički odgovor na ova moderna iskušenja našeg naroda – poručio je Čović okupljenima na bleiburškom polju.

Treba naglasiti da ovogodišnjoj komemoraciji nisu prisustvovali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenkovič, dok je predsjednik Sabora Gordan Jandroković izviždan prilikom govora. S druge strane Čović je izmamio aplauze okupljenih. I to nešto govori.

I dok Dragan Čović drži govor na najvećem neoustaškom okupljanju na tlu moderne Evrope, mostarski gradonačelnik i član Čovićevog HDZ-a Ljubo Bešlić obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom i otvaranje obnovljenog Partizanskog groblja u Mostaru naziva provokacijom i destabilizirajućim skupom. Treba li uopšte isticati da obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom nije prisutvovao niko od članova HDZ-a.  

Moderna Evropa danas se ponosi da je nastala i stvorena na antifašizmu, pa se 9. maj uzima i kao Dan Evrope.

Sve ovo trebali bi iskoristiti predstavnici političkih stranaka u BiH u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH u pregovorima oko Izbornog zakona i drugih bitnih stvari.

Potrebno je jednom za sva vremena zaustaviti Dragana Čovića u njegovim maksimalističkim zahtjevima kojima drži cijelu državu kao taoca vlastitih političkih ciljeva. Mora se jednom za sva vremena odlučiti hoće li ova zemlja u EU ili u mračnu prošlost.

Ili Brisel ili Bleiburg. Jedno s drugim ne ide.