Objavljeno u kategoriji BiH na 14.05.2018 15:38:01

Mesić o izjavi Grabar-Kitarović u Mostaru: BiH je prva domovina bh. Hrvatima

Mesić o izjavi Grabar-Kitarović u Mostaru: BiH je prva domovina bh. Hrvatima

Objavljeno u kategoriji BiH na 14.05.2018 15:38:01

Foto Stjepanmesic.hr

MOSTAR, (Patria) - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Mostaru da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu manjina, već da je BiH njihova druga domovina.

„BiH je specifična država, nastala u specifičnim okolnostima... Da nije bilo tog zajedničkog hrvatsko-bošnjačkog prijateljstva, temeljem međudržavnog ugovora, nikada se tako brzo ne bi stekli uvjeti za Dejtonski sporazum“, izjavila je hrvatska predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović održala je danas predavanje studentima u Mostaru na temu „Hrvatska podrška briselskom putu država jugoistočne Evrope“, a večeras će se sastati i sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

S druge strane, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ne misli da je Hrvatima u Bosni i Hercegovini ta zemlja druga domovina. Mesić je u komentaru za novinsku agenciju Patria izjavio da je BiH prva domovina bh. Hrvata, a Sarajevo njihov glavni grad.

„Uvijek sam polazio od toga da je Hrvatima u BiH njihova domovina Bosna i Hercegovina, da sa druga dva naroda moraju koordinirati i kreirati zakonsku regulativu, a Hrvatska mora pomoći kako svim Hrvatima izvan domovine tako i ovima u BiH“, rekao je Mesić za Patriju.

Bivši predsjednik Hrvatske ističe kako takav stav, kada je riječ o odnosu prema BiH, očekuje i od Srbije.

„Iz Srbije govore: 'Mi smo za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ali u svemu podržavamo Milorad Dodika', a Milorad Dodik ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Pa, koja je politika Beograda?“, rekao je Mesić.

Mesić smatra i to da ko imalo razumije prilike na jugoistoku Evrope, a i u Evropi, mora znati, kako kaže, da je arhitektura Evrope završena, i da nema promjena granica, te da u tom smislu moraju biti definirane i politike u zemljama na jugoistoku Evrope.

„Zadnje granice koje se utvrđuju su granice između Kosova i susjednih država, i to je zadnje što se markira“, rekao je Mesić, dodajući da što se prije to shvati, svima u regionu će biti bolje.