Objavljeno u kategoriji Sport na 13.05.2018 22:15:00

PK SPID uspješno okončao projekat "Integracija u društvo kroz plivanje"

PK SPID uspješno okončao projekat "Integracija u društvo kroz plivanje"

Objavljeno u kategoriji Sport na 13.05.2018 22:15:00

Manifestacija održana na bazenu Otoka Manifestacija održana na bazenu Otoka Manifestacija održana na bazenu Otoka Manifestacija održana na bazenu Otoka

SARAJEVO, (Patria) - Na Olimpijskom bazenu Otoka danas je održana završna manifestacija projekta „Integracija u društvo kroz plivanje“ na kojoj je učestvovalo više od 100 plivača, među kojima je bilo 40 osoba sa invaliditetom.

Manifestaciju su zvanično otvorili Sanja Bokun, projekt menadžerica UNDP-a u BiH i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo. Plivački klub „SPID“ čiji je osnivač, a ujedno i trener Amel Kapo današnjom manifestacijom ozvaničio je završetak projekta „Integracija u društvo kroz plivanje“, u sklopu kojeg je u proteklih šest mjeseci bilo održano 100 časova plivanja za 20 osoba sa invaliditetom iz Općine Stari Grad Sarajevo. Moto PK Spid je "U vodi smo svi jednaki", a časovi za djecu s invaliditetom su besplatni.  

- Kroz školu plivanja osobe sa invaliditetom smo nastojali uključiti u svakodnevne društvene aktivnosti, ali i doprinijeti njihovom psiho-fizičkom razvoju. Jedan od polaznika je dječak sa cerebralnom paralizom koji je prvi put ušao u vodu kroz ovaj projekat. Nakon nekoliko treninga samostalno je počeo plutati na leđima, koristeći čak i noge. Uz malu podršku trenera prepliva širinu malog bazena. Mimo bazena ne može se samostalno kretati, neophodna su mu kolica, dok u vodi samostalno vlada svojim tijelom - pojasnio je Kapo.

Cilj projekta je bio da osobe sa invaliditetom kroz plivanje budu integrisane u društvo u kom žive. Vrijednost projekta je 28.584 KM.

- Upravo je uključivanje u društvo jedna od prioritetnih oblasti ReLOaD projekta i izuzetno sam ponosna što imam priliku vidjete rezultate postignute u tako kratkom periodu. Bez obzira na poteškoće s kojima se bilo ko od nas susreće, dječaci i djevojčice koji su danas s nama pokazuju da u vodi možemo postići ono što želimo. Oni su primjer da su mogućnosti beskonačne kada ih podjednako pružimo svima - izjavila je Sanja Bokun.

Projekat „Integracija u društvo kroz plivanje“ realizuje se u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD“ kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Finansijsku i tehničku podršku implementaciji projekat pružila je i Općina Stari Grad Sarajevo, čiji su stanovnici i bili korisnici projekta.