Objavljeno u kategoriji Svijet na 13.05.2018 15:29:11

Angela Merkel dobila nagradu za mir od franjevaca

Angela Merkel dobila nagradu za mir od franjevaca

Objavljeno u kategoriji Svijet na 13.05.2018 15:29:11

Angela Merkel Foto: Arhiv

ASSISI, (Patria) - Evropa treba da učini više za okončanje rata u Siriji, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel primajući nagradu za mir od franjevaca u bazilici u italijanskom mjestu Assisi, prenosi FTV.

Merkel je primila nagradu franjevačkog reda “Lampa mira” čime se pridružila ostalim dobitnicima poput bivšeg poljskog predsjednika Leha Valense, Dalaj Lame, pokojnog izraelskog predsjednika Šimona Pereza i kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa.

U svom govoru prilikom prijema nagrade Merkel je Siriju nazvala “jednom od najvećih humanitarnih tragedija našeg doba” i da bi političari trebali da se više potrude da okončaju sukob u toj zemlji.

- Taj sukob postao je sukob regionalnih interesa, vjera i zato me ova nagrada podsjeća, kao i brojne druge evropske lidere, da moramo više učestvovati na rješenju ove krize - naglasila je Merkel.

Starješina samostana u Assisiju Mauro Gambetti izjavio je da su franjevci donijeli odluku da nagradu daju njemačkoj liderki “koja je stala u odbranu prava izbjeglih u potrazi za boljim životom u Evropi i zbog njene posvećenosti unaprijeđenju mirne koegzistencije među ljudima”.