Objavljeno u kategoriji Region na 11.05.2018 21:31:12

Vulin: Vojska Republike Srpske spriječila završetak genocida nad Srbima

Vulin: Vojska Republike Srpske spriječila završetak genocida nad Srbima

Objavljeno u kategoriji Region na 11.05.2018 21:31:12

Osim Vulina, na proslavi u Banja Luci prisustvovala i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš

BANJA LUKA, (Patria) - Srbijanki ministar odbrane Aleksandar Vulin oružanu agresiju Srbije na Bosnu i Hercegovinu danas je nazvao građanskim ratom.

Vulin je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane Srbije na proslavi Dana 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka u Banja Luci. Srbijanski ministar odbrane rekao je kako je vojska Republike Srpske uspjela da sačuva opstanak srpskog naroda, a rekao je da je uspjela da „spriječi završetak genocida i protjerivanja koji se nad njim vršio još od Prvog, pa i u Drugom svjetskom ratu“.

Govor Vulina izazvao je oštre reakcije na društvenim mrežama. Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je kompletno civilno i vojno rukovodstvo bosanskih Srba za genocid i etničko čišćenje nad nesrpskim stanovništvom tokom rata devedesetih. Ipak, srbijanski ministar nije spomenuo žrtve bošnjačkog i hrvatskog naroda tokom svog govora u Banja Luci.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja još nije priznala genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da Srbija Rusiji duguje veliku zahvalnost prije svega zato što je zahvaljujući Rusiji 2015. godine Srbija izbjegla „žig genocidnog naroda“.

Glasom "protiv" Rusije, stalne članice, Vijeće sigurnosti nije usvojilo rezoluciju Ujedinjenih naroda o Srebrenici 2015. godine, dokument koji je predložila Velika Britanija, ali su tu rezoluciju u svojim parlamentima usvojile skoro sve svjetske sile, poput SAD-a, Velike Britanije, Kanade i drugih. 

Analitičari smatraju da ministar Vulin i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić predstavlja istinsku politiku predsjednika Vučića, koji posljednji godina „koketira“ između istoka i zapada, dok se njegova stvarna poruka treba iščitavati iz poruka ta dva ministra.

Na obilježavanju 3. pješadijskog puka u Banja Luci prisustvovala je i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš /HDZ BiH/, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kao i kompletno političko rukovodstvo bh. entiteta Republika Srpska, prenosi novinska agencija Patria.