Objavljeno u kategoriji Region na 11.05.2018 00:20:18

Predsjednik HND Saša Leković podnio ostavku

Predsjednik HND Saša Leković podnio ostavku

Objavljeno u kategoriji Region na 11.05.2018 00:20:18

Saša Leković

ZAGREB, (Patria) - Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u četvrtak je Središnjem odboru te organizacije podnio ostavku na mjesto predsjednika navodeći kako je to odlučio učiniti nakon što su ostavku na njegov poziv odbili dati potpredsjednici HND-a Denis Romac i Slavica Lukić.

U ostavci se navodi kako su mnogobrojni razlozi koji su doveli do tog epiloga, ali zbog ''histerije'' koja je nastala povodom sporne nagrade HND-a Ivani Petrović i reakcija na njenu dodjelu, Leković je naglasio kako nitko u Izvršnom odboru (IO) pa niti u čitavom HND-u nije osporio njegovu izjavu kako bi bilo neetično i neprofesionalno da vodstvo HND-a javno komentira odluke žirija kojega je samo izabralo.

''Tek nakon izjava nekolicine novinara da će zbog dodjele nagrade Ivani Petrović vratiti nagrade koje su oni dobili od HND-a te nakon nastavka pritiska kroz neke medije i na društvenim mrežama odjednom se nekoliko članova IO-a dosjetilo kako 'kolege traže da reagiramo pa ne možemo šutjeti', navodi se u ostavci Lekovića.

Leković ističe i kako je ''ta laž bila glavni 'argument' onima koji su isforsirali priopćenje u kojem se IO HND-a nevješto krijući pravi razlog zapravo ispričava što ne može ukinuti nagradu svog žirija''.

Leković poručuje i kako je objavom takvog priopćenja pod navedenim okolnostima oni koji su za njega glasali u ime čitavog IO-a, a time i u ime čitavog HND-a, njegovu izjavu medijima ''pomnožili su sa nulom'', ističe Leković navodeći da je sramotno optuživanje njega kao ''egoističnog despota'' nakon što je i upozorio da nakon svega sastav Izvršnog odbora ne može ostati isti te da je u interesu HND-a da se maknu ili on ili potpredsjednici.

Raskol u HND-u dogodio se nakon što je novinarka NoveTV Ivana Petrović dobila nagradu HND-a za televizijsko izvještavanje s izricanja presude za ratni zločin šestorici bosanskohercegovačih Hrvata.

"Destabilizacija, kažem, Hrvata uvijek destabilizira Hrvatsku, jer, pitam se, ako to tako nastavi, tko će nama čuvati uski dio granice od Splita do Prevlake", zaključila je Ivana Petrović nakon osuđujuće presude bivšim čelnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosna.

U znak protesta što je nagradu dobila upravo Petrović 11 novinara odreklo se ukupno 16 dobivenih nagrada HND-a.

Prvi novinar koji se odreko nagrade u znak protesta jer je istu nagradu dobila i Petrović je novinar i kolumnista riječkog Novog lista Boris Pavelić, a nakon njega i novinar  Vojislav Mazzocco. Kolegama se pridružio i Drago Pilsel, kao i drugi novinari, piše novinska agencija Patria.