Objavljeno u kategoriji Region na 10.05.2018 15:03:58

Sportisti žrtve politike: Karatistima Kosova nije dozvoljen ulazak u Srbiju da učestvuju na EP

Sportisti žrtve politike: Karatistima Kosova nije dozvoljen ulazak u Srbiju da učestvuju na EP

Objavljeno u kategoriji Region na 10.05.2018 15:03:58

Karatisti Kosova Foto: Facebook

NOVI SAD, (Patria) - Delegacija karatista Kosova po drugi put je u srijedu večer vraćena sa prelaza Merdere da uđe na putu ka Novom Sadu gdje se održava Evropsko prvenstvo, javila je RTK. 

Prije toga oni su se u popodnevnim časovima okupili u centru Prištine, ispred Doma mladih, i odatle su u civilnoj odjeći i bez obilježja Karate saveza i Kosova krenuli ka Merdaru.

Karatisti su u srijedu ujutro vraćeni sa prelaza, a drugi pokušaj desio se nakon što je Karate federacija Kosova uložila protest i dobila uvjerenje od Međunarodnog olimpijskog komiteta da će pod uslovom da ne koriste nacionalna obilježja, moći da učestvuje na prvenstvu.

Reagovala je i Međunarodna karate federacija koja će kako se navodi "učiniti sve kako bi garantovala učešće svima na šampionatu u Novom Sadu".

Predsjednik kosovske Karate federacije Ismet Krasnići je za N1 rekao da je odluka o takmičenju bez obilježja donijeta nakon razgovora koje je Međunarodna karate federacija imala sa srpskom i kosovskom. Takođe je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zahtjevalo da se putuje bez državnih obilježja uz obrazloženje da tako tokom putovanja u Srbiji niko od putnika neće biti de ugrožen. Krasnići je izjavio da je razlog vraćanja karatista banalan.

- Svi zahtjevi koje smo dobili od Karate federacije Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova su ispunjeni - od imena prisutnih igrača, sudija do pratećeg osoblja. Njihov zahtjev je bio da dokumente pošaljemo 48 sati ranije, a mi smo to poslali tri dana ranije od zahtjevanog - rekao je Krasnići.

On tvrdi da im Evropska federacija nije poslala nijedan dopis da neće moći da učestvuju ili da će biti dodatnih uslova.

- Nikada nije bilo uslova. Mi smo rekli da ukoliko nekome smeta kosovska zastava onda možemo sve zastave da uklonimo kako bi bili svi ravopravni, samo da prisustvujemo, a ne da se prave izuzeća samo za Kosovo imajući u vidu da smo mi redovna članica Evropske karate federacije i Međunarodne federacije po svim ravnopravnim uslovima - rekao je Krasnići.

Na ovu odluku reagovale su i jedna i druga strana, pa je premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocijenio da ova zabrana ne doprinosi normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dok je premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila da "samoproglašena država Kosovo" ne može ni na koji način da učestvuje na prvenstvu u karateu u Novom Sadu sa državnim obilježjima i da je Priština iskoristila sportski događaj za političku provokaciju.

Da stvar nije jednostrana i da se radi o novom inteziviranju prebacivanja politike na teren sporta govori i nedavna odluka Fudbalskog saveza Kosova da zabrani da fudbaleri Crvene zvezde 9. maja odigraju prijateljski meč sa lokalnim timom, čiji bi prihod bio donacija Ginekološkoj klinici u Gračanici.