Objavljeno u kategoriji BiH na 25.04.2018 19:50:39

Wigemark poziva lidere da se uozbilje, Cormack vidi rješenje u kompromisu

Wigemark poziva lidere da se uozbilje, Cormack vidi rješenje u kompromisu

Objavljeno u kategoriji BiH na 25.04.2018 19:50:39

Razgovori se nastavljaju 3. maja

SARAJEVO, (Patria) - Ambasadorica SAD Maureen Cormack i šef Delegacije EU Lars Gunnar Wigemark nakon sastanka sa političkim liderima i predstavnicima dvije stranke kazali su svoje mišljenje o nastavku razgovora koji će uslijediti 3. maja.  

Lars Gunnar Wigemark kazao je da su dvojica lidera iz opravdanih razloga danas izostala (SDP BiH i SBB), što je dovelo do toga da bude malo neuravnotežen razgovor.

- Mi smo ovdje u ulozi pomagača. Mi smo večeras čuli stavove koji su bili i ranije izneseni i ponovljeni, neki su ulazili u dodatna pojašnjenja svojih stavova što je mene navelo na zaključak da ipak ima rješenja za pronalaženje zajedničkog jezika. Bitno je da se ovaj proces što prije nastavi i možemo se samo nadati najboljem – kazao je Wigemark.

Cormack je navela da im je jasno da su ovo izazovi koji se pojavljuju na političkom nivou i treba ih riješiti na tom političkom nivou.

- Zadovoljni smo što će se razgovori nastaviti. Svjesni smo i rokova i znamo da će se uskoro objaviti izbori, mi se nadamo da će ovo vrlo važno pitanje riješiti i prije nego što se to desi.

Američka ambasadorica pozvala je lidere da nastave raditi marljivo na ovome i što je najvažnije pronaći rješenje ovog problema, a što je najvažnije za BiH da se izbori održe i njihovi rezultati provedu, piše Patria.

Wigemark je na pitanje novinara o tome da li su HDZ BiH i Dragan Čović krivi za neuspjeh razgovora odnosno da ne želi odustati od svojih zahtjeva kazao da „ovo nije vrijeme za prikupljanje političkih poena i zato smatramo da nam trebaju politički lideri za stolom i niko drugi.“ 

On je kazao da će o ovom sastanku izvijesiti i Donalda Tuska, predsjednika Evropskog vijeća koji će sutra boraviti u posjeti Sarajevu i susresti se sa članovima Predsjedništva BiH od kojih su dvojica političkih lidera.  

- Vrijeme je da se uozbilje – poručio je Wigemark.

Cormack je dodala da to znači kompromis, raditi unutar pravnih okvira što znači da svaka stranka mora odustati od nečega da bi se došlo do rješenja.

- BiH je mnogo toga uradila na svom evropskom putu, predala je Upitnik EK na 20.000 stranica, vrijeme je da BiH stane na svoje noge i da lideri sami donose rješenja i preuzmu odgovornost za sopstveno društvo.