VRHBOSANSKI NADBISKUP

Kardinal Puljić osudio Dodikove napade na biskupa Komaricu

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.03.2018 18:55:07

VRHBOSANSKI NADBISKUP

Kardinal Puljić osudio Dodikove napade na biskupa Komaricu

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.03.2018 18:55:07


Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u izjavi za KTA oštro je osudio učestale verbalne napade predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na banjalučkog biskupa Franju Komaricu.

Puljić je upozorio i na činjenicu da na općenito težak položaj Hrvata-katolika u RS ne reagira gotovo niko od hrvatskih dužnosnika u tijelima vlasti u BiH, niti od predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

U izjavi za Katoličku tiskovnu agencijau kardinal Puljić je kazao kako je neugodno iznenađen Dodikovim "ponovnim neutemeljenim javnim prozivanjem biskupa Komarice".

- Osjećam svojom obvezom stati na stranu ponajprije istine o kojoj govori biskup Komarica ali i njegove osobe kao duhovnoga pastira katoličkih vjernika koji su najvećim dijelom raspršeni po svijetu.

Nemam namjeru ponavljati kakva su i kolika zla učinjena na prostorima pod srpskom vlašću u vrijeme rata jer o tome dovoljno svjedoči podatak da je više od 90 posto katolika prognano i izbjeglo s toga prostora. To se dogodilo čak i s onih područja gdje nije bilo ratnih stradanja poput banjalučke regije, a prava su rijetkost bile crkve i samostani koji nisu srušeni ili devastirani u tom dijelu BiH.

U prvim poratnim godinama povratak je na tim prostorima bio gotovo nezamisliv, a vlast je nastavila činiti sve da do istinskog povratka nikad ne dođe. Dovoljno je proći katoličkim selima velikog dijela Bosanske posavine i vidjeti ruševine obiteljskih kuća u kojima su izrasla cijela stabla - poručio je kardinal Puljić.

Upozorio je i kako bi Dodik kao osoba na odgovornoj dužnosti morala biti svjesna tih podataka ali i predočiti one koji bi pokazali koliko je uopće od sadašnjega broja katolika u tom entitetu na radnim mjestima u raznim državnim, obrazovnim, kulturnim i drugim institucijama koje se finansiraju iz entitetskog proračuna, preko visine sredstava koje je entitetska vlast uložila u obnovu kuća katolika i njihov povratak do toga koliko je legitimno izabranih hrvatskih predstavnika u vlasti u tom entitetu te tako dokaže da tvrdnje biskupa Franje Komarice nisu istinite.

- Činjenica da katolicima nije omogućen povratak mora boljeti njihovog pastira Franju koji godinama neumorno diže glas govoreći gluhim ušima većine entitetskih, državnih i međunarodnih moćnika. Pojedini s vremena na vrijeme prijete i ušutkavaju ga, neke to ne zanima, a veliki je broj oni koji ga saslušaju, ali ništa konkretno ne poduzmu. Iz ličnih susreta i razgovora poznato mi je da postoje mnogi koji bi htjeli pomoći, ali ne znaju kako ili se osjećaju kao da su im ruke svezane. Postoje i oni koji poduzimaju konkretne korake i daju svoju potporu na razne načine i tako podržavaju nadu u budućnost. Unatoč tome, bolna mora biti šutnja i nezainteresiranost velikog broja hrvatskih predstavnika na raznim razinama vlasti i predstavnika međunarodne zajednice - poručio je vrhbosanski nadbiskup.