SARAJEVO

Predsjedništvo BiH usvojilo Strategiju vanjske politike do 2023. godine

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.03.2018 16:57:17

SARAJEVO

Predsjedništvo BiH usvojilo Strategiju vanjske politike do 2023. godine

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.03.2018 16:57:17


Foto Predsjedništvo BiH

SARAJEVO, (Patria) - U Sarajevu je danas održana 47. redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Strategiju vanjske politike Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018-2023. godine. Također, Predsjedništvo BiH je primilo je k znanju nacrt Zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, te zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da nacrt Zakona uputi u zakonodavnu proceduru.

Predsjedništvo je prihvatilo poziv predsjednika Republike Makedonije Đorđa Ivanova za učestvovanje na sastanku lidera Brdo-Brijuni procesa, koji će se održati u Skoplju 27. i 28. aprila 2018. godine. Delegaciju BiH predvodit će predsjedavajući  Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o pozivanju predsjednika Republike Bugarske Rumena Radeva u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo je također donijelo Odluku o prihvatanju Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o sukcesiji Bosne i Hercegovine bilateralnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije/Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Rumunije /Socijalističke Republike Rumunjske/Rumunjske na razini države i vlade.

Donesena je Odluka o prihvaćanju Ugovora o amandmanu i pristupanju na Ugovor o grantu od 15.2.2011. između Bosne i Hercegovine, Vodovoda i kanalizacije Bijeljina a.d. Općine Bijeljina, Republike Srpske i Europske banke za obnovu i razvitak za potporu projektu Bijeljina faza 2- Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje mreže i Odluka o prihvatanju Protokola 15 i 16 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o ekonomskoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Koreje.