LOŠ POLOŽAJ IZBJEGLICA

HRW pozvao UN da istraži kršenje prava migranata u Hrvatskoj

Objavljeno u kategoriji Region na 13.03.2018 10:14:24

LOŠ POLOŽAJ IZBJEGLICA

HRW pozvao UN da istraži kršenje prava migranata u Hrvatskoj

Objavljeno u kategoriji Region na 13.03.2018 10:14:24


Foto Twitter

NEW YORK, (Patria) - Organizacija za zaštitu i promicanje ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) preporučila je Odboru za prava djeteta Ujedinjenih naroda da pozove Hrvatsku da istraži navodno neetično postupanje nad djecom migrantima i tražiteljima azila, objavila je ova organizacija. 

HRW, neprofitna i nevladina organizacija osnovana 1978. koja se sastoji od oko 400 članova iz cijelog svijeta, pozvala je UN-ov Odbor i da od Hrvatske zatraži pristup azilu i pravedne procedure za one koji su na njezinom teritoriju ili na granicama, prenosi Hina.

Organizacija navodi kako je Hrvatska tokom 2017.vraćala tražitelje azila i migrante koji su ušli u Hrvatsku iz Srbije ne procesirajući njihove zahtjeve za azilom.

Dodaje se kako je u julu Evropski sud pravde presudio da je Hrvatska prekršila zakone EU-a dopustivši tražiteljima azila da prijeđu u Sloveniju i Austriju bez provjere njihovih zahtjeva. HRW navodi kako su tražitelji azila i djeca izbjeglice i dalje žrtve društvene izolacije te da imaju poteškoća u pristupu obrazovanju i učenju jezika.

Dodaje kako su djeca bez pratnje stavljena u institucije za djecu koja nemaju odgovarajuće kapacitete za njihovu zaštitu i brigu, te da samo jedno od 30 neregistrirane djece pohađa akademsku godinu 2017./2018.

Ta je organizacija u januaru izvjestila kako je Hrvatska do avgusta 2017. primila 1262 zahtjeva za azilom, od kojih je 76 tražitelja dobilo neki oblik zaštite, dok je do kraja septembra Hrvatska iz Grčke i Italije preuzela 78 azilanata.

Prema najnovijim službenim podacima, Hrvatska je do kraja prošle godine primila 60 ljudi iz Grčke, 21 osobu iz Italije i sedam sirijskih porodica iz Turske koje broje 48 ljudi. Prema sistemu kvota, preuzela je obavezu primiti 1583 azilanata.