Objavljeno u kategoriji BiH na 12.03.2018 22:00:33

Dodik: Da je bilo pameti, BiH bi u EU bila prije pet godina

Dodik: Da je bilo pameti, BiH bi u EU bila prije pet godina

Objavljeno u kategoriji BiH na 12.03.2018 22:00:33

Foto TV1

BANJA LUKA, (Patria) - Predsjednik SNSD-a i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da će ova stranka, on kao kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i onaj ko bude kandidat SNSD za predsjednik Republike Srpske, uz podršku koalicionih partnera biti nesumnjivi pobjednici izbora u oktobru ove godine. Rekao je da će Mladena Ivanića pobijediti za 120 hiljada glasova. Dodao je da je Ivanić lijen, te da nije uradio stvari koje je trebao uraditi.

Govoreći o unutrašnjim odnosima u BiH, Dodik je u intervjuu na TV1 rekao da on nema adekvatnog sagovornika u BiH, prije svega u Stranici demokratske akcije, koja, prema njegovoj ocjeni, samo čeka da promjene u BiH donesu stranci, dok ne čine ništa da se u zemlji postigne konsenzus unutar sva tri naroda.

Dodik je ocijenio da je BiH trebala postati članica Evropske unije još prije pet godina, „da je bilo političke pameti“, te da sada misli kako je kandidatski status BiH najveći domet zemlje na putu prema EU.

Ne bježim od EU, rekao je Dodik, ali je istakao da nije spreman prihvatiti sve ono što od BiH traže stranci. Dodik smatra da je posve nedopustivo da bh. privreda nije zaštićena, pod izgovorom evropskih standarda, podsjećajući da je Bosna i Hercegovina uvezla vode u vrijednosti većoj od 100 miliona KM iako obiluje vlastitim vodama.

Dodik je rekao kako vjeruje da se u BiH može postići ekonomski napredak, i na taj način zaustaviti odlazak mladih ljudi. Bošnjačke političare optužio je da se previše oslanjaju na međunarodnu zajednicu. Za Bošnjake je rekao da su dobar i pošten narod, ali da bošnjački političari vlastitom narodu podvaljuju strani faktor, za kojeg Dodik cijeni da nije uvijek u pravo i da ne radi u interesu građana Bosne i Hercegovine.

Govoreći o secesionističkim težnjama za šta ga često optužuju, i o čemu on često govori u javnosti, Dodik je rekao da Republika Srpska nije donijela niti jedna zvanični dokument koji bi potvrdio tu tezu, prenosi Patria.