IMENOVANJE NO

Zbog blokade Federalnog parlamenta, FUP još uvijek bez civilnog nadzora!

Objavljeno u kategoriji BiH na 12.03.2018 15:07:06

IMENOVANJE NO

Zbog blokade Federalnog parlamenta, FUP još uvijek bez civilnog nadzora!

Objavljeno u kategoriji BiH na 12.03.2018 15:07:06


Dragan Lukač i ministar FMUP-a Aljoša Čampara (Foto: Arhiv)

SARAJEVO, (Patria) - Mandat zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana ističe za tri mjeseca, a zbog nepostojanja Nezavisnog odbora situacija se dodatno komplikuje. Kormana je predložio raniji saziv NO, a od novembra 2015. godine FUP je bez civilnog nadzora.

Pokušaj da se konačno imenuju članovi Nezavisnog odbora propao je na prekinutoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH 9. novembra 2017. godine. Od tada do danas nastavak sjednice nikada nije zakazan, pa je time i imenovanje ovog važnog tijela na čekanju.

Predstavnički dom krajem oktobra 2017. godine imenovao je sedam članova NO. To su: Amar Hadžiomerović, Enes Bezdrob i Sead Bardak iz reda Bošnjaka, Mirko Milićević i Zdenko Kovač iz hrvatskog naroda, Branimir Orašanin iz reda Srba i Elfada Gutić iz reda ostalih.

Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a u PD PFBiH kazao je za agenciju Patria da je situacija komplikovana i da nema naznaka kada bi mogao biti održan nastavak prekinute sjednice. On je prošle sedmice bio na sastanku kod predsjednika FBiH Marinka Čavare zajedno sa predstavnicima SDA, ali nije postignut dogovor niti o zasjedanju Vlade FBiH, niti za održavanje sjednica Parlamenta.

- Vlada FBiH je u blokadi, Parlament je u blokadi a oni su nama suport. Mi smo sutra trebali imati još jedan sastanak, ali do danas nemam informaciju da li će biti održan -  kazao je Beganović.

On je potvrdio da imenovanje članova NO stoji na Domu naroda, ali i da neće biti promjena članova iako je imenovana samo jedna žena.

Imenovanjem NO konačno bi se stekli uvjeti za ispitivanje rada Federalne uprave policije i legalnosti rada direktora Dragana Lukača u službi s obzirom da je već odavno ispunio uslove za penziju.

Mjesecima je trajala trakavica sa Lukačevim drugim mandatom na ovoj poziciji. On je tužio Vladu FBiH u februaru 2015. godine jer ga je odbila imenovati po odluci Nezavisnog odbora, te je Općinski sud u Sarajevu donio mjeru osiguranja kojom je ipak imenovan na tu poziciju.

Na nepostojanje Nezavisnog odbora u novembru prošle godine upozorio je i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko navodeći da građani FBiH imaju pravo na potpun i funkcionalan sistem rada policije koji uključuje i Nezavisan odbor kao njegovo važno institucionalno obilježje.

Lukačev drugi mandat na čelu FUP-a obilježio je niz afera, od brisanja nekih od najuspješnijih kandidata Bošnjaka i to na dva konkursa za prijem kadeta od čega je poništen samo prvi, do nagrađivanja osuđenog nasilnika inspektora Slaviše Mijanovića koji je pretukao mladića na Bjelašnici. Lukač ga je samo nekoliko mjeseci poslije nagradio pištoljem „za uspješan rad i doprinos“. Tek kad je podignuta optužnica, Lukač je suspendovao Mijanovića. O rezultatima unutrašnje istrage koja je navodno pokrenuta FUP nikada nije obavijestio javnost koja je uznemirena činjenicom da je policijski inspektor pretukao mladića i nanio mu teške tjelesne povrede.  

Lukačevu vladavinu u FUP-u obilježila je potpuna unutrašnja reorganizacija, premještanje i degradiranje kadrova, činovanje po podobnosti umjesto po sposobnosti, nekontrolirano trošenje sredstava, brojne prijave koje su protiv njega podnošene tužilaštvima zbog zloupotrebe položaja...

Podsjećamo, Lukač je, da bi izbjegao odlazak u penziju, brisao vlastiti staž za period od 7. aprila 1992. do 12. decembra 1993. godine. Upravo znajući da ne postoji NO, kao i da postoji određena politička blokada, Lukač poručuje da će na čelu FUP-a ostati do kraja mandata.