MOSTAR

Održan sastanak maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH

Objavljeno u kategoriji BiH na 11.03.2018 22:34:40

MOSTAR

Održan sastanak maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH

Objavljeno u kategoriji BiH na 11.03.2018 22:34:40


Foto Patria

MOSTAR, (Patria) – Maloljetni dobrovoljci Armije RBiH osnovat će Savez udruženja maloljetni dobrovoljaca Armije RBiH, koji će biti krovno tijelo lokalnim udruženjima, zaključeno je tokom sastanka Koordinacije maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH održan u nedjelju u Mostaru.

Predsjednik Koordinacije maloljetni dobrovoljaca Armije RBiH Nevres Jašarević rekao je za agenciju Patria da su maloljetni dobrovoljci zadovoljni da ovu kategoriju prepoznaje i novi Zakon o boračkim udruženjima koji treba biti usvojen u Federalnom parlamentu. Ovo je, ističe, prvi put nakon završetka rata da se maloljetni dobrovoljci spominju u Zakonu o demobilisanim borcima. Od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata očekuje i to da sačine spisak svih maloljetnim dobrovoljcima Armije RBiH.

Maloljetni dobrovoljici će naknadno tražiti i dodatne izmjene u članu 9., Pravilnika o invalidnosti, koji se odnose na PTSP, zaključeno je tokom sastanka u Mostaru.

Jašarević je također rekao da maloljetni dobrovoljci pozdravljaju stav Federalnog ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata koje je prihvatilo da u Pravilniku o invalidnosti član 9. dodatno definiše da se maloljetni dobrovoljac koji je i ratni vojni invalid cijeni sa dodatnih 10 posto na procijenjenu invalidnost.

Govoreći o nedavnim protestima demobilisanih boraca Armije RBiH Jašarević je rekao da podržava bivše saborce u njihovim zahtjevima, među kojima je i javna objava spiskao svih onih koji primaju boračke naknade, ali ne misli da probleme treba rješavati blokadom saobraćajnica, već to treba raditi putem zvaničnih institucija države.