IZGUBLJENA BITKA

Godišnjica martovskih protesta: Kad su tenkovi gazili ulicama Beograda

Objavljeno u kategoriji Region na 09.03.2018 14:57:16

IZGUBLJENA BITKA

Godišnjica martovskih protesta: Kad su tenkovi gazili ulicama Beograda

Objavljeno u kategoriji Region na 09.03.2018 14:57:16


Vuk Drašković predvodi demonstracije u Beogradu 9. marta 1991. godine

BEOGRAD, (Patria) - Danas se navršava 27 godina od devetomartovskih demonstracija u Beogradu. Lider SPO Vuk Drašković kaže da mladi danas o tome gotovo da ne znaju ništa, prenosi B92.

Kao i 5. oktobar 2000., kada je srušena Miloševićeva vlast, i devetomartovske demonstracije iz 1991. godine ostale su samo tiha uspomena.

Deveti mart postao je simbol borbe i građanskog otpora, a Drašković, čiji je SPO čuvene demonstracije i organizovao, navodi da se 9. mart danas prekriva zaboravom i neistinama.

- Toga dana u Beogradu smo demonstrirali protiv 'medijskih bastilja' koje su mržnjom i neistinama trovale milione ljudi i činili ih slijepim da vide kuda to Srbiju i cijeli srpski narod u tadašnjoj Jugoslaviji vode predsjednik Srbije, njegova partija, komunistički generali, udbaši, mafijaši i mnogi još koji su sebe nazivali elitom nacije. Na nas je, zbog toga, udarila sva policijska sila, a uveče i armijski tenkovi - sjeća se Drašković.

Prema njegovim riječima, "9. mart trajao je skoro cijelu deceniju i mnogi su izgubili i život u toj borbi".

- Zločin na Ibarskoj magistrali, likvidacije Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije, Peđe Starčevića, Nebojše Simeunovića i desetina njih još, trajna su svjedočanstva o državnom terorizmu - naveo je Drašković u izjavi.

O 9. martu se govori sve manje, mladi o tome danas gotovo da ništa i ne znaju, a Drašković kaže da se "piše lažna historija o zbivanjima tragičnih devedesetih godina".

Demonstracije 9. marta su na ulice Beograda izvele oko 100.000 ljudi, po gradu je razmješteno više od 10.000 policajaca, a beogradski asfalt su gazili i vojni tenkovi. Žestoki sukobi su odnijeli dva života, a deveti mart se "prelio" u "plišanu revoluciju" i donio prve pobjede protiv Slobodana Miloševića.

Ipak, za rušenje njegovog režima nije bilo snage i bilo je potrebno još skoro cijelih deset godina.

Izlazak građana na ulice organizovao je Srpski pokret obnove, čiji je lider Vuk Drašković 16. februara 1991. proglasom pozvao na demonstracije "9. marta, tačno u podne, na Trgu republike" zbog huškačkog izvještavanja TV Beograd, koja je tada prvi put prozvana TV Bastiljom.