OPĆINA STARI GRAD

Dio šetnice uz Miljacku nosi ime hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 07.03.2018 15:50:26

OPĆINA STARI GRAD

Dio šetnice uz Miljacku nosi ime hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 07.03.2018 15:50:26

Šetnica na lijevoj obali Miljacke Šetnica na lijevoj obali Miljacke

SARAJEVO, (Patria) - Dio šetnice uz lijevu obalu rijeke Miljacke, od Carevog mosta do mosta Ćumurija, nazvan je po uglednom sarajevskom učenjaku hadži hafizu Halidu ef. Hadžimuliću.

Inicijativu o davanju ovog naziva dijelu šetnice uz Miljacku usvojilo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na svojoj četvrtoj redovnoj sjednici i uputilo je u redovnu proceduru. Potom je Skupština Kantona Sarajevo donijela odluku o davanju naziva dijela šetnice na području općine Stari Grad Sarajevo. Služba za komunalne poslove Općine Stari Grad izvela je radove na terenu i postavljanje ploče.

Hadži hafiz Hadžimulić je rođen u ulemanskoj porodici u Sarajevu. Završio je Šerijatsku gimnaziju u Sarajevu 1937. godine. Studirao je filološke fakultete u Zagrebu i Sarajevu. Poznavao je sedam jezika: arapski, perzijski, turski, francuski, njemački, engleski i latinski. Iza njega su ostali brojni prijevodi i obrađeni rukopisi.

Hadži hafiz Halid ef. Hadžimulić je na Ahiret preselio 08. januara. 2011. godine, a ukopan je 10. januara u haremu Bakr-babine džamije. Općina Stari Grad je 2013. godine izgradila mu otvoreno turbe.