PROJEKTI

U Sarajevu predstavljen projekt Vijeća mladih Ambasade SAD-a u BiH Univerziteti.ba

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 06.03.2018 15:34:03

PROJEKTI

U Sarajevu predstavljen projekt Vijeća mladih Ambasade SAD-a u BiH Univerziteti.ba

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 06.03.2018 15:34:03


Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) - U Sarajevu je danas predstavljeno Vijeće mladih Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, te njihov prvi projekt Univerziteti.ba.

Riječ je o internet platformi na kojoj će biti objedinjeni podaci o svim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, kako bi budući studenti na osnovu tih podataka mogli izabrati koji studij je za njih najbolji.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack rekla je novinarima da su ključna pitanja za mlade kvalitetno podučavanje i studiranje, opcije o tome gdje će studirati i koje predmete će odabrati, te informacije koje imaju na raspolaganju da bi mogli donijeti najbolju odluku gdje žele studirati i šta žele studirati.

„U SAD-u imamo sve vrste informacija do kojih se može doći, ne samo stranice u tome koji fakulteti su najbolji već i informacije o tome koji pravci studija su najbolji na kojem univerzitetu. Recimo, u Misuriju to nije najveći univerzitet i nije najbolji u zemlji, ali ima najbolji studij žurnalistike. Tako je studentima poznato i gdje je najbolji studij arhitekture, medicine ili humanističkih nauka“, rekla je ambasadorica Cormack dodajući da će to isto nuditi i projekt Univerziteti.ba 

Cormack je rekla da je visoko obrazovanje važno, ako ne i najvažnije u životima ljudi, ne samo zbog toga što se potroše finansijska sredstva nego i godine rada da bi se ostvario cilj. Istakla je da je za projekt Univerziteti.ba potrebna saradnja više grupa u Bosni i Hercegovini, poput Vijeća mladih, studenata, univerziteta, nastavnog osoblja, profesora i lokalne zajednice.

Sonja Kesić iz Vijeća mladih Ambasade SAD-a u BiH rekla je da je Vijeće osnovano 2015. godine. Trenutno broji 15 članova, od srednjoškolaca do studenata, koji dolaze iz različitih dijelova BiH i različitih vokacija. Projekt Vijeće za mlade ne provodi se samo u BiH, slični projekti postoje i u Irskoj, Albaniji, Makedoniji, Nepalu i drugim zemljama.

Lejla Kasum iz Vijeća mladih istakla je da su poziv za saradnju uputili za 240 visokoškolskih ustanova u BiH, te da su do ovog trenutka komunikaciju uspostavili sa oko 100 visokoškolskih ustanova, piše Patria.