VELIKI BOŠNJAČKI PISAC

Sjećanje na Aliju Nametka: Sarajevski nekrologij ili kultura zaboravljanja

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 06.03.2018 13:30:00

VELIKI BOŠNJAČKI PISAC

Sjećanje na Aliju Nametka: Sarajevski nekrologij ili kultura zaboravljanja

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 06.03.2018 13:30:00


Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Alija Nametak je rođen u Mostaru 6. marta 1906. godine. Jedan od najsnažnijih predstavnika književnosti BiH.

Pisao je uglavnom novele koje je skupio u knjigama Bajram žrtava (1931), Dobri Bošnjani (1937), Ramazanske priče (1941), Za obraz (1942), Dan i Sunce (1944)...

Jedna od najljepših knjiga o mentalitetu bošnjačkog naroda, o njegovoj historiji, tradiciji i njegovim značajnim ljudima je „Sarajevski nekrologij“. Niko se nije tako ironično nasmijao slabostima svojih savremenika, a u isto vrijeme ih prikazao savršeno ljudski kao što je uradio Nametak. To je studija karaktera, djelo u kojem je trač izdignut u vrhunsku duhovitost.

Čitajući to Nametkovo naznačajnije djelo, uz svu muku i smijeh, rađa se suosjećanje za sve historijske tragedije bošnjačkog naroda. „Sarajevski nekrologij“ je izdat posthumno 1994. godine u Zurichu u Švicarskoj, dok je na Bosnu i Hercegovinu vršena agresija, a nad Bošnjacima masovni zločini. Izdao ga je Bošnjački institut Adila Zulfikarpašića.

Premda ga neki nacionalno guraju među Hrvate, on to nikada nije bio. U „Sarajevskom nekrologiju“ on svoje sunrodnjake nacionalno tretira kao Bošnjake ili od milja naziva dobrim Bošnjanima.

Kad bi ga HDH vlast postavila na neku poziciju, on bi nakon par mjeseci bježao i predavao funkcije kome bi stigao. I pored svega, bježanje pred režimom NDH ga nije spasilo. Nakon oslobođenja 1945. osuđen je na na petnaest godina zatvora, od čega je odležao devet te je pušten 1954. godine.

Kad je bošnjački književnik Ahmed Muradbegović dobio pet godina prisilnog rada pred sudom časti, Alija je zapisao: „Prema njegovih pet godina zatvora, ja nisma trebao biti suđen ni pola godine, ali eto, nisam imao nikoga moćna koji bi se za mene zauzeo, a imao sam ljudi na položajima koji su se takmičili koliko da budem više osuđen“.

Više od 20 godina Nametak je pauzirao sa književnim radom, jer mu je izlazak u javnost bila onemogućena.

Zvali su ga novovjekovnim Bašeskijom. Ovog 6. marta, na dan njegovog rođenja, nije se moglo pročitati da je neko spomenuo Aliju Nametka. (S.O)