ZAJEDNIČKI STAV

SDP, DF, SBB, NS: Neprihvatljiv dokument CIK-a o popunjavanju Doma naroda PFBiH, ovo je udar na BiH

Objavljeno u kategoriji BiH na 23.02.2018 13:00:00

ZAJEDNIČKI STAV

SDP, DF, SBB, NS: Neprihvatljiv dokument CIK-a o popunjavanju Doma naroda PFBiH, ovo je udar na BiH

Objavljeno u kategoriji BiH na 23.02.2018 13:00:00


Zajednički stav četiri stranke (Foto: Patria)

SARAJEVO, (Patria) - U centrali SDP BiH održan je sastanak delegacija ove stranke, DF-a, SBB-a i Naše stranke o nametanju rješenja za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović Arapović kazala je da rezolutno traže od Centralne izborne komisije da obustavi i odbaci odluku o popuni Doma naroda.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da je nedopustivo da su se pojedini članovi CIK-a stavili iznad Ustava.

- Danas na sjednici Kolegija nije bilo većine za uvrštavanje na dnevni red spornih odluka. Vrlo je indikativno da u trenutku dok EU i Ambasada SAD pokušavaju privoliti stranke na kompromis CIK to sve nipodaštava. Ovo je pokušaj udara na BiH i bez obzira što u zakonu stoji da imaju imunitet da rade to, izlaze iz svoje nadležnosti – smatra Nikšić.

Nikšić je dodao i da očekuju da se oglasi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te da reagira, kao i da u SDA odluče šta žele, da li BiH ili će i dalje biti uz HDZ BiH.

- Ukoliko se nastavi ovaj proces u CIK-u, mi ćemo razmisliti da se povučemo iz Parlamenta -  kazao je Nikšić.

Predsjednik DF-a Željko Komšić kazao je da mu je drago što je Kolegij CIK-a odbio razmatrati ova dva dokumenta.

- Možete li vjerovati da za Goražde nije predviđeno da iko uđe kao da niko tamo ne živi. Ko je šta s kim dogovarao ja ne znam. Ja pozivam predsjednicu CIK-a da kaže je li ovo dogovoreno na sastanku s Borjanom Krišto. Neka izađe javno i kaže šta je posrijedi. Meni će biti drago ako se ljudi u CIK-u vrate ustavnom djelovanju i da poštuju volju izbora građana ma koga oni izabrali – kazao je Komšić.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke kazao je da su reagirali jer se radi o dokumentu koji je CIK namjeravao usvojiti, a napravio bi građane drugog ili trećeg reda.

- Danas s nama osim opozicije imamo i stranku iz vlasti. Nadam se da će biti još onih koji će se priključiti. Meni je drago da je HDZ BiH izašao s ovim jer je sada vidljivo šta oni žele. Ako ovo uspijemo zaustaviti to će biti naša pobjeda pred onu konačnu 2018. - kazao je Kojović.

Predstavnici sve četiri stranke danas su imale zajednički stav oko ovog pitanja.