TEMA

Bošnjački kadrovi propustili blokirati nabavku oružja za MUP RS

Objavljeno u kategoriji BiH na 22.02.2018 18:00:10

TEMA

Bošnjački kadrovi propustili blokirati nabavku oružja za MUP RS

Objavljeno u kategoriji BiH na 22.02.2018 18:00:10


Foto 6yka.com

Nabavka 2.500 pušaka za MUP bh. entiteta Republika Srpska, čija vladajuća partija SNSD ima separatističke težnje dospjela je na naslovnice svjetskih medija. Britanski Guardian podsjeća kako je entitetski MUP kupio 2.500 automatskih pušaka, „što je zabrinjavajuće s obzirom na utjecaj Rusije na taj dio Bosne i Hercegovine.“

Američki New York Times piše o tome kako je nemoguće reći koliko je daleko Dodik spreman ići kako bi postigao svoj cilj razbijanja BiH. Pozivajući se na analitičare, list piše kako je predsjednik entiteta RS „spreman uraditi sve kako bi zadržao moć.“

MUP RS-a poluautomatske puške MO5E1 kalibra 7,62 mm i M92 kalibra 7,62 mm nabavlja od srbijanske Zastave. Iz entitetske Vlade je rečeno da oružje nabavljaju u sklopu programa modernizacije opreme policije RS.

„Puške će biti podijeljene policijskim stanicama i na raspolaganju pripadnicima policije RS u slučaju potrebe i za intervencije.“

S druge strane, eksperti za sigurnost upozoravaju da se ipak radi o nekoj vrsti militarizacije policijskih snaga u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Dvije i pol hiljade poluautomatskih pušaka dovoljno je da se opremi više od jedne vojne brigade, koju prema standardima čini grupa već od 1.500 vojnika.

Profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Goran Kovačević upozorava da nabavka oružja - čija je osnovna namjera korištenje u ratnim uvjetima - je materijalni dokaz za tvrdnje predsjednika tog bh. entiteta Milorada Dodika o vojnim sposobnostima entitetskog MUP-a.

„Dakle poruka je jasna – teritorijalni integritet i neosporivu vlast institucija u RS-u garantira vojska kodnog imena MUP RS", smatra dr. Kovačević.

Građanske partije u Bosni i Hercegovini posebno zabrinjava da je MUP RS-a oružje nabavio uz svu potrebnu saglasnost državnih institucija Bosne i Hercegovine. Četiri državna ministarstva, kao i Obavještajno-sigurnosna agencija dali su entitetskom MUP-u saglasnost za nabavku 2.500 pušaka. Neki analitičari navode da dodatno zabrinjava što bošnjački kadrovi u tim ministarstvima nisu poduzeli ništa da spriječe tu nabavku, što govori ili o njihovoj nezainteresiranosti ili nedovoljnoj kompetentnosti. HDZ-ovi kadrovi u ministarstvima također su podržali nabavku oružja.

Dozvolu za uvoz ili izvoz oružja u BiH daje državno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ali tek nakon što za to dobije saglasnost tri druga državna ministarstva: Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, kao i mišljenje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Kada je zahtjev za saglasnost u slučaju nabavke tog oružja došao u Ministarstvo odbrane BiH, u pripremanju odluke učestvovalo je više sektora Ministarstva, u kojima, između ostalih, rade i bošnjački kadrovi. Bilo ko od tih kadrova mogao je zaustaviti, ili barem upozoriti na tu nabavku.

„Sam finalni dokument, prije potpisivanje u kabinetu ministrice Pendeš, potpisala su dva njena zamjenika; Sead Jusić i Boris Jerinić“, objašnjavaju neslužbeno iz Ministarstva odbrane BiH za agenciju Patria.

Iz SBB-a traže ostavku i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, bliskog prijatelja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Iz Agencije navode da njihovo mišljenje nije obavezujuće prilikom uvoza ili izvoza oružja. Ipak, javnosti nije predočeno kakvo mišljenje je OSA uopće dala prilikom nabavke oružja za entitetski MUP. /A. A./