PARLAMENT BIH

SNSD i HDZ glasali protiv ravnopravnosti Srba u kantonima sa hrvatskom većinom

Objavljeno u kategoriji BiH na 20.02.2018 22:29:02

PARLAMENT BIH

SNSD i HDZ glasali protiv ravnopravnosti Srba u kantonima sa hrvatskom većinom

Objavljeno u kategoriji BiH na 20.02.2018 22:29:02


Foto Twitter / @AleksandraPand

SARAJEVO, (Patria) – Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je inicijativu Denisa Bećirovića kojom Zastupnički dom PSBiH poziva nadležna tijela Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu PSBiH, izmijene i dopune ustave navedenih kantona s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se ustavima kantona, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika, te latinice i ćirilice.

Protiv ovakve inicijative glasali su zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH.

„SNSD protiv konstitutivnosti Srba u tri kantona sa hrvatskom većinom“, napisala je SDS-ova zastupnica u Parlamentu BiH Aleksanda Pandurević, koja je podržala tu inicijativu, a podržali su je i drugi zastupnici iz Saveza za promjene, piše agencija Patria.

Inicijativu SDP-ovog zastupnika Bećirovića podržali su i zastupnici SDA, SBB-a, DF-a, Nezavisnog bloka, BPS-a i HDZ-a 1990.

"Danas je svo političko licemjerje izašlo na vidjelo. SNSD i HDZ su glasali protiv inicijative Denisa Bećirovića kojom se traži ravnopravnost srpskog naroda, jezika i ćirilice gdje to ustavi ne prepoznaju", rekao je zastupnik Saša Magazinović.