KOMENTAR

Od Kukića zavisi većina i u Federalnom i Parlamentu BiH

Objavljeno u kategoriji BiH na 19.02.2018 11:14:31

KOMENTAR

Od Kukića zavisi većina i u Federalnom i Parlamentu BiH

Objavljeno u kategoriji BiH na 19.02.2018 11:14:31


Mirsad Kukić

Situacija koja je nastala kao proizvod unutarstranačkih igara u Stranci demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu (TK) iz dana u dan sve je teža. U Vladi Federacije, znajući političku moć Mirsada Kukića i činjenicu da jedna trećina poslanika u Klubu SDA u Parlamentu Federacije podržava Kukića, sada strahuju za buduće odluke i zakonska rješenja Vlade.

Poznato je da Vladini prijedlozi i sada teško prolaze Parlament Federacije, a nakon sukoba s Kukićem stanje bi moglo biti još i teže. 

Smjenom Bege Gutića i njegove vlade u Tuzli, Mirsad Kukić je pokazao da na svojoj strani ima skupštinsku većinu i u Tuzli, pa čak i nakon što je isključen iz SDA. Od Kluba SDA u Skupštini TK samo troje je ostalo na strani Gutića.

Kukić je na sjednici Predsjedništva SDA održanoj u srijedu smijenjen sa čela KO SDA Tuzla. Uvedeno je Povjereništvo te stranke sa povjerenikom Amirom Fazlićem. Povjereništva SDA su uvedena i u Goraždu i Konjicu, a unutarstranačke turbulencije su i u Kantonu Sarajevo. 

S obzirom da je za smjenu Vlade TK glasalo i pet zastupnika SBB-a šef Kluba SDA Midhat Čaušević je kazao da će ova stranka preispitati koalicioni dogovor sa Savezom za bolju budućnost. 

Premijer Federacije Fadil Novalić svjestan je teške političke situacije, pa je u Vladi vanredno stanje. „Prebojavaju“ se oni koji su u Federalnom parlamentu uz Kukića i oni koji bi to mogli postati.

Ni na državnom nivou situacija nije ništa bolja. U Klubu SDA u Predstavničkom domu PS BiH sjedi Safer Demirović, izuzetno blizak Mirsadu Kukiću. On je zlata vrijedan glas u situaciji kada nema stabilne koalicione većine.

Klub SDA u državnom Parlamentu ranije su napustili Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, i već tada je poljuljana pozicija same SDA unutar Parlamenta. 

Svoju političku važnost Demirović je pokazao i prilikom usvajanja Zakona o akcizama. Kada se nije pojavio na sjednici - Prijedlog zakona je pao.

Kukić koji je lako srušio Vladu TK iznenadio je i samog Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, kojeg su ranije uvjeravali da je Kukić izgubio podršku u TK i da nema moć kakvu je imao.

Između Kukića i Izetbegovića sukob je izbio kada je Kukić tražio izgradnju Termoelektrane Banovići, koju Izetbegović nije podržao konkretnim potezima. Za Izetbegovića je i dalje prioritet Blok 7 u Tuzli. 

U centrali SDA sada su postali svjesni da bez Kukića ne mogu dobro proći u Tuzli tokom izbora u oktobru. /A.Č.Z/