Objavljeno u kategoriji BiH na 12.01.2018 18:58:08

Brezanski rudari odbijaju prihvatiti cijenu koju im za ugalj nudi EP BiH, najavili i štrajk

Brezanski rudari odbijaju prihvatiti cijenu koju im za ugalj nudi EP BiH, najavili i štrajk

Objavljeno u kategoriji BiH na 12.01.2018 18:58:08

Foto Arhiv

BREZA, (Patria) - Rukovodstvo Rudnika mrkog uglja Breza odbija prihvatiti cijenu uglja koju su im ponudili iz Elektroprivrede BiH za 2018. godinu, potvrđeno je nezvanično iz rudnika za agenciju Patria.

Rudari iz tog rudnika ostvaruju planove rade, ali zbog niske cijene koju im plaćaju za ugalj iz Elektroprivrede rudnik nije u prilici da redovno izmiruje svoje obaveze prema rudarima.

Sindikat rudara najavio je štrajk ako im do 25. januara ne bude isplaćena decembarska plaća i naknade.

Pedsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je za agenciju Patria kako Sindikat u potpunosti podržava rudare. On je istakao da su rudari došli u težak položaj jer im Elektroprivreda BiH, kao vlasnik, zarađena sredstva daje na „kapaljku“.

„Rudari rade za Elektroprivredu. Rade požrtvovano i iz petnih žila kako bi imali jaku Elektroprivredu i kako bi cijena struje za domaćinstva bila koretna. Ali, kada Elektroprivreda treba vratiti rudnicima dio sredstava koja su krvavo zarađena, onda se Elektroprivreda ponaša maćehinski i sredstva nam uplaćuju na kapaljku i rudari zapadaju u probleme“, rekao je Husić.

U štrajk su već stupili zenički rudari, koji zbog neizmirenih obaveza Rudnika ne mogu ostvariti zarađenu penziju.