Objavljeno u kategoriji BiH na 12.01.2018 16:20:07

Zenica: Rudari RMU nastavljaju sa štrajkom, traže rješenje za 118 kolega

Zenica: Rudari RMU nastavljaju sa štrajkom, traže rješenje za 118 kolega

Objavljeno u kategoriji BiH na 12.01.2018 16:20:07

Rudari već drugi dan u štrajku glađu (Foto: BHRT)

ZENICA, (Patria) - Rudari Rudnika mrkog uglja u Zenici nastavili su sa štrajkom glađu već drugi dan iako je danas Vlada FBiH donijela odluku o osiguranju sredstava u iznosu od skoro 2,6 miliona KM za uplatu doprinosa i uvezivanje staža kako bi 44 radnika ostvarila penziju. 

Od Uprave rudnika i JP Elektroprivreda BiH zatraženo je da riješe status i drugih radnika, tačnije njih 118. Iz solidarnosti prema njima, 44 radnika ostaju u štrajku u Domu rudara. Za ovih 118 radnika potrebno je još nešto više od milion KM.

Nevzet Vrškić, izvršni direktor RMU Zenica, rekao je kako će problemi rudara biti riješeni u narednih 10-ak dana, te će sredstva za 118 radnika zajednički obezbijediti Uprava rudnika i JP Elektroprivreda BiH.

Za realizaciju odluke Vlade FBiH zaduženi su Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni zavod PIO/MIO, Porezna uprava Federacija BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije. 

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica pokrenulo je aktivnosti za iznalaženje novčanih sredstava za uplatu doprinosa za radnike koji su stekli uslove za penziju, ali nisu u mogućnosti iz svog redovnog poslovanja osigurati i uplatiti potrebna sredstva za penzionisanje.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica je 6.12.2017. godine proslijedilo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije spisak 44 radnika, ovjeren od strane Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalni ured Zenica i zbirnu rekapitulaciju sa ukupno potrebnim sredstvima za uplatu doprinosa za 44 radnika u danas odobrenom iznosu.