Objavljeno u kategoriji BiH na 11.01.2018 18:00:00

Zlonamjerna vanjska politika Mire Kovača

Zlonamjerna vanjska politika Mire Kovača

Objavljeno u kategoriji BiH na 11.01.2018 18:00:00

Foto Arhiv

Piše: Haris Ljevo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravila je prije dva dana u službenoj posjeti Turskoj gdje se sastala s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a jedna od tema razgovora bila je i Bosna i Hercegovina.

Grabar-Kitarović i Erdogan su se osvrnuli na promjene Izbornog zakona u BiH, a turski predsjednik je nakon sastanka poručio kako je to unutrašnje pitanje BiH oko kojeg se mora postići konsenzus između političkih stranaka u BiH.

Pred sam odlazak hrvatske predsjednice u Tursku, hrvatski mediji pisali su o tome kako će Grabar-Kitarović pokušati preko Erdogana utjecati na bošnjačke političare u BiH, prije svega Bakira Izetbegovića, da podrže izmjene Izbornog zakona koji ne bi diskriminisao Hrvate u BiH. Drugim riječima, od Erdogana se valjda očekivalo da naredi Bošnjacima da pristanu na Izborni zakon kakav odgovara HDZ-u i koji bi garantovao vječitu vladavinu HDZ-a i njihovog lidera Dragana Čovića.

U Hrvatskoj su još jednom pokazali nepoštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države BiH, čim su očekivali da bi Bošnjaci objeručke prihvatili nešto što im se naredi iz Ankare. Nije da nema takvih među Bošnjacima, ali srećom, oni spadaju u manjinu.

Brojni politički analitičari i politički predstavnici iz Hrvatske utrkivali su u nabrajanju razloga povezanosti između Turske i Bošnjaka, a vjerovatno je najdalje otišao i najbizarniji razlog naveo bivši ministar vanjskih poslova, a danas predsjednik Odbora za vanjsku politiku hrvatskog Sabora Miro Kovač.

Kovač je tezu o prirodnoj bliskosti Bošnjaka sa Turskom pokušao potkrijepiti argumentom da je prvi avion koji ujutro sleti na Sarajevski aerodrom onaj iz Istanbula, pa je žestoko proklizao.

Dovoljno je samo otići na internet stranicu Međunarodnog aerodroma Sarajevo i vidjeti red letenja. Ni među dolascima ni među odlascima, nijednog dana u sedmici Istanbula nema na prvom mjestu, čak nekim danima avion iz Istanbula u Sarajevo stiže među posljednjim, dok svako jutro prvi avion iz Sarajeva leti za Zagreb.

Čak i da je tačno ono što govori Kovač, to mu ne bi bio nikakav argument o prirodnim vezama Bošnjaka s Turskom, s obzirom da turska aviokompanija Turkish Airlines, kao jedna od vodećih u svijetu u ovom trenutku, ima sjajne konekcije sa svim svjetskim aerodromima, daleko bolje od sarajevskog.

Međutim, kada se radi o isključivoj želji da se podmeće noga susjedima, onda tu činjenicama nema mjesta. Miro Kovač je svoje loše međususjedske odnose prema BiH pokazao i dolaskom u Stolac nakon problema na posljednjim Lokalnim izborima u BiH, kada je izbjegavši sastanak sa zvaničnim predstavnicima institucija BiH otišao u Stolac kako bi pružio direktnu podršku ljudima iz HDZ-a.

Da je kojim slučajem ovakvu glupost izvalio neki slučajni prolaznik u televizijskoj anketi, čovjek bi se samo nasmijao, ali kada to mrtav hladan kaže predsjednik Odbora za vanjsku politiku, onda ta djeluje zabrinjavajuće, jer se očito radi o svjesnom manipulisanju javnosti.

Ovo je previše čak i za Miru Kovača.